Roosendaal

Paul maakt podcastserie over 80 jaar vrijheid: de bevrijding van Roosendaal in 1944

Paul Joachems in gesprek met Piet Geleijns voor de podcastserie 80 jaar vrijheid de bevrijding van Roosendaal (foto: Kitty Joachems)

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het is tachtig jaar geleden dat Roosendaal en haar dorpen Wouw, Nispen, Wouwse Plantage, Heerle en Moerstraten bevrijd zijn door de geallieerden. Maar hoe is dat gegaan? En hoe hebben de inwoners van de stad en dorpen deze tijd ervaren? De Roosendaalse Paul Joachems besloot dat uit te zoeken voor zijn podcastserie 80 jaar vrijheid: de bevrijding van Roosendaal in 1944.

De eerste aflevering van de zesdelige serie is op maandag 21 oktober online gekomen. Iedere dag komt een nieuwe aflevering online. “Het was echt heel bijzonder om te maken”, begint Paul. Begin dit jaar kwam hij met het idee om iets met tachtig jaar bevrijding te doen.

Paul is podcastmaker en geïnteresseerd in (lokale) geschiedenis. “Er zijn nog zoveel verhalen te vertellen over de Tweede Wereldoorlog. En nu zijn er nog mensen die ze kunnen vertellen omdat ze het meegemaakt hebben. Hun verhalen wilde ik graag vereeuwigen.”

Ik vind het belangrijk dat de verhalen van toen, nu verteld worden.

Met behulp van een bijdrage van Cultuur Verbindt Roosendaal kon Paul aan de slag. De podcast is geworden zoals hij had gehoopt. “Wel meer dan dat zelfs. Het kostte enorm veel tijd, want je spreekt zoveel mensen en krijgt zoveel bijzondere verhalen te horen. Ik heb er veel van geleerd en vind het vooral belangrijk dat de verhalen van toen, nu verteld worden.”

Indrukwekkende verhalen

De afgelopen maanden heeft Paul veel mensen mogen spreken. “Dat was bijzonder en soms ook wel een beetje pittig. Ik kreeg bijvoorbeeld te horen dat mensen de laatste maanden heel veel tijd in schuilkelder door hebben gebracht. Soms wel dagenlang. Het waren vaak krappe, vochtige ruimtes zonder voorzieningen. Ook geen sanitair bijvoorbeeld. Dat weten veel mensen niet.”

Een ander indrukwekkend verhaal vindt Paul die van Piet Geleijns. Hij maakte het bombardement van 31 mei 1944 mee in Roosendaal. “En zijn vader ging met een pannetje boerderijen af om melk te halen. Wij halen dat gewoon in een supermarkt, maar zo schaars waren producten als melk toen dus.”

Of het verhaal van René Hermans, die later ontdekte dat zijn vader waarschijnlijk in het verzet heeft gezeten. “Terwijl hij daar thuis nooit over heeft gepraat. Zo zie je dus: er zijn nog zóveel verhalen niet verteld. En er zijn zoveel verhalen die nooit verteld kunnen worden omdat ze onontdekt blijven.”

Naast persoonlijke verhalen komen er dus ook mensen aan het woord die de oorlog niet hebben meegemaakt, maar zich wel flink hebben verdiept in dit stuk van de geschiedenis. Of dagboekverhalen die mensen in die tijd hebben bijgehouden. “Mensen wilden graag aan de podcast meewerken. Ik denk omdat iedereen toch wel het belang ervan inziet.”

Familieproject

Hoewel het idee voor de podcastserie bij Paul is ontstaan, is het volgens hem echt een familieproject geworden. “Mijn vrouw Kitty heeft achter de schermen enorm veel gedaan. Maar ook onze dochter, zoon en schoondochter hebben goed geholpen.” Zo heeft zoon Simon dagboekfragmenten van Jan Pijs uit Heerle ingesproken. Dochter Sylvia heeft een tiktokaccount gemaakt om de podcast ook bij jongeren onder de aandacht te brengen en ook schoondochter Lola heeft voice-overs ingesproken.

Door zoveel mogelijk doelgroepen te betrekken bij de podcast, hoopt Paul dat mensen zich blijven beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. “Het is misschien een cliché, maar het is wel écht zo. Het aanhoren van al die verhalen benadrukt dat.”

De serie 80 jaar vrijheid: de bevrijding van Roosendaal in 1944 is de beluisteren via Spotify, Apple Podcasts en Podimo. Tot 26 oktober komt er iedere dag een aflevering online.