West-Brabant

Penningmeester steelt 84.000 euro van Stichting Vrienden van het Bravis Ziekenhuis

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

De Stichting Stichting Vrienden van het Bravis Ziekenhuis heeft aangifte gedaan van verduistering. Recent werd ontdekt dat de -inmiddels voormalige- penningmeester een bedrag van € 84.050,00 in eigen zak heeft gestoken. Zowel de stichting als het ziekenhuis zijn enorm geschrokken.

Het verduisteren van dat bedrag heeft over periode van twee jaar plaatsgevonden, meldt Piet van den Kieboom. Hij is voorzitter van Stichting Vrienden van het Bravis Ziekenhuis en laat in een persverklaring weten dat dit in juni 2021 is begonnen en tot juli 2023 door is gegaan. “Als stichting zijn we hevig ontdaan. Het gaat om veel geld. Geld dat we hadden willen besteden om de zorg voor de patiënten in het Bravis ziekenhuis aangenamer te laten verlopen.”

Beslaglegging

Vanzelfsprekend is de penningmeester meteen uit functie gezet en het lidmaatschap ontzegd. Tevens doet de stichting er alles aan om het geld terug te krijgen. Van den Kieboom laat weten: “Zo zijn we via een civiele procedure overgegaan op beslaglegging en hebben we aangifte gedaan bij de politie.”

Er is eveneens een onderzoek gestart en zijn er maatregelen getroffen om te voorkomen dat dit in de toekomst nog een keer kan gebeuren. Voortaan werkt het bestuur met het vier ogen principe. Dat houdt onder meer in dat opdrachten aan de bank altijd door twee bestuursleden ondertekend worden. Met het ziekenhuis wordt binnenkort gesproken over de vorm van de stichting in de toekomst.

‘Komt hard aan’

“Wij kunnen ons voorstellen dat dit bericht bij iedereen die de stichting een warm hart toedraagt, hard aankomt, ook bij onze donateurs en vrienden”, aldus de voorzitter. “We betreuren dit zeer. Het geld was immers bestemd voor de patiënten in het Bravis ziekenhuis. Daar staan we als stichting nog steeds voor en daar blijven we ons voor inzetten.”

Bravis eveneens geschrokken

Bij Bravis is de verslagenheid eveneens groot. Albert-Jan Mante, lid van de Raad van Bestuur, laat in een persbericht weten: ”We zijn hier enorm van geschrokken. Het gaat om veel geld. Geld dat bedoeld was voor onze patiënten en dat door mensen met een groot hart voor ons ziekenhuis is gedoneerd.”

Samenwerking blijft

De zorginstelling benadrukt ook in de toekomst met Stichting Vrienden Bravis ziekenhuis verder te willen: “Wij blijven achter de bedoeling van de stichting staan. Deze actie van één persoon doet daar niets aan af. Wij gaan daarom vol vertrouwen met het stichtingsbestuur in overleg over de vorm van de stichting in de toekomst.”

* Dit bericht is aangepast, donderdag 17 augustus om 11.19 uur. In de oorspronkelijke tekst stond dat de verduistering in juni en juli van dit jaar plaatsvond. Dat was een misverstand, het is een een periode van twee jaar gebeurd.