Bergen op Zoom

Peperbus én burgemeester maken zich op voor Vastenavend

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Foto’s en filmpjes van de Peperbus met een gezicht en een boerenkiel had ze al gezien. Maar vrijdagochtend kon burgemeester Margo Mulder met eigen ogen zien hoe de kerktoren werd voorzien van zijn Vastenavend-outfit. En daar komt nog een boel bij kijken, merkte ze.

Nog voordat de kerkklok van de Sint-Gertrudiskerk acht keer heeft geslagen, zijn de medewerkers van de gemeente Bergen op Zoom al in de weer op de Grote Markt. Mannen in fluorescerend oranje jassen zetten met hekken een deel van het plein af, zodat ze veilig hun werk kunnen doen. Werk waar ze stuk voor stuk apetrots op zijn. “Iedereen staat hier straks weer te feesten met Vastenavend. Maar met name onze kinderen vinden het heel leuk als ze hier voor de kindercarnaval staan, en kunnen zeggen dat hun vader dat heeft gedaan”, zegt Jeroen Groenendal terwijl hij naar de kerktoren wijst. “Trots dat ik mijn steentje mag bijdragen.”

Dit is echt heel bijzonder!

Margo Mulder is sinds een half jaar burgemeester van de gemeente Bergen op Zoom. Ze hoort het verhaal van Groenendal vol bewondering aan. “Ik had dit nog nooit in het echt gezien, maar wel veel over gehoord. Een paar weken geleden was ik op een school op werkbezoek en daar vertelden de kinderen mij dat als de Peperbus aangekleed is, dat ze dan met z’n allen voor het raam gaan kijken. Ik hoorde net ook dat er vandaag schoolklassen komen kijken. Ja, dit is echt heel bijzonder”, zegt ze.

Her en der staan nieuwsgierige Bergenaren te kijken. Scholieren en forenzen die voorbij fietsen, stoppen even om te zien hoe een hijskraan materiaal naar boven hijst. En terwijl de burgemeester worstenbroodjes uitdeelt, wordt het metersgrote gelaat van de Peperbus met speciaal transport de Grote Markt op gereden.

We zijn zo’n drie dagen bezig met het opbouwen

Het valt Mulder op dat er meer bij komt kijken dan je zou denken. “Je denkt als leek dat het een kwestie is van de kiel naar beneden rollen en klaar. Maar zo simpel is het niet. Het is echt een behoorlijke klus”, zegt ze. Groenendal beaamt dat. “Er wordt een hele steiger gebouwd. De boerenkiel hangt aan steigerpijpen en dat is wat we vandaag gaan bouwen. We zijn zo’n drie dagen bezig met het opbouwen. De afbouw doen we in één dag.”

Foto: Vincent Krijtenburg