Woensdrecht

Personeel vliegbasis Woensdrecht blootgestaan aan giftige stof chroom-6

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Personeel van luchtmachtbasis Woensdrecht heeft bloot gestaan aan de giftige stof chroom-6. Dat heeft het NOS-programma Nieuwsuur ontdekt.

Nieuwsuur heeft een onderzoeksrapport van Defensie in handen gekregen. Daarin staat dat er fouten zijn gemaakt bij de installatie en het onderhoud van spuitcabines waar met chroom-6-verf werd gewerkt. Er zouden grote hoeveelheden chroomhoudende stof hebben gelegen op plaatsen waar personeel rondliep zonder beschermende kleding. Zoals in de kleedruimte rondom de spuitcabine. Volgens Nieuwsuur is het onduidelijk hoe lang deze situatie geduurd heeft, omdat de adminstratie gebrekkig was.

Ontdekt in 2015

In de spuitcabines worden vliegtuigonderdelen geverfd. Het probleem wordt  ontdekt in 2015. Dan voert een gespecialiseerd bedrijf een inspectie uit op de spuitcabines. Er wordt een inspectieluik bij de spuitcabine weggehaald en daarachter ligt een grote hoeveelheid stof, waar chroom-6 in blijkt te zitten. Het werk wordt meteen stilgelegd.

Goedkope en verkeerde filters

Uit het onderzoeksrapport blijkt dat de spuitcabines speciale filters hadden moeten hebben, maar die waren er niet. Er waren goedkopere filters gebruikt, die niet volledig afsluiten. Daardoor kon er stof terechtkomen in de werkruimtes buiten de spuitcabines. En ook in de kleedruimte van het personeel.

Gebrekkige administratie

De hoeveelheid stof die er lag, wijst er op dat het langere tijd zo is gegaan. Maar omdat in de administratie weinig tot niets is terug te vinden over het onderhoud, is onduidelijk sinds wanneer de verkeerde filters zijn geplaatst. Tegenwoordig voldoen de spuitcabines wel aan alle wet- en regelgeving, zo heeft de commandant van het Logistiek Centrum Woendrecht aan Nieuwsuur laten weten.

Zie de reportage van Nieuwsuur voor meer informatie en de reacties van leiding en vakbond. Ook vind je daar het complete onderzoeksrapport van Defensie.