Wouw

Personeelstekort bij café/zalen Donkenhof in Wouw: ‘Nog nooit zoiets meegemaakt’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Horecaondernemers Maurice en Jannine Broeren zijn radeloos. Na het doorstaan van meerdere coronalockdowns, lopen de eigenaren van café/zalen Donkenhof tegen een nieuw probleem aan: personeelstekort. Dat tekort is zo groot, dat het stel afgelopen weekend een noodkreet plaatste op Facebook. “In de 25 jaar dat we dit werk doen, heb ik nog nog nooit zoiets meegemaakt.”

Het vertrek van meerdere personeelsleden hakt erin. “Tot het einde van het jaar heb ik de planning nog rond kunnen krijgen”, begint Maurice. “Maar op een gegeven moment houdt dat op, ik kan niet meer van het personeel vragen dan ik nu al doe.” En dat betekent dat er ‘nee’ verkocht moet worden. “Waar we normaal gesproken altijd ‘ja’ zeiden op bijvoorbeeld een uitvaartreceptie, moet ik nu eerst uitzoeken of ik dat geregeld kan krijgen.”

Samenloop van omstandigheden

Het personeelstekort is een samenloop van omstandigheden. “Tijdens de coronaperiode zijn er wat mensen vertrokken, dan begin je met een achterstand. Als er dan nog wat mensen weggaan, dan kom je al snel in de problemen.” En dan is er nog een probleem. “Sinds de zomervakantie voorbij is, lijkt het alsof bij iedereen het besef over de gas- en energiecrisis is geland. Hierdoor krijgen we minder boekingen, en kunnen we nieuw personeel dus geen vaste uren bieden.”

Wat Maurice en Jannine moeten doen, weten ze nu niet. “We doen dit al 25 jaar”, vervolgt Maurice. “Normaal hadden we voor alles waar we tegenaan liepen wel een oplossing, maar zoiets als dit hebben we echt nog nooit meegemaakt. Er is altijd licht aan het einde van de tunnel, maar voor ons voelt deze tunnel als oneindig.”

Video

En dus besloten de ondernemers een video op de facebookpagina van Donkenhof te plaatsen. Die ging helemaal viral. Binnen een paar dagen in de video meer dan tienduizend keer bekeken en meer dan vierhonderd keer gedeeld. “Echt bizar. Het is geëxplodeerd.”

Ondanks de hoge views, zijn er maar een paar echte reacties op gekomen. “Dat is dan weer jammer, die views zijn leuk, maar je wil natuurlijk nieuwe mensen aan kunnen nemen.” Wat maakt werken bij Donkenhof dan zo leuk? “Het team natuurlijk. We zijn super close, en al onze bezoekers komen langs om plezier te maken. Hoe mooi is het dan om daar een steentje aan bij te kunnen dragen?”