Roosendaal

Peters bus brandde tijdens vuurwerkrellen voor tweede keer in een maand af

Foto: Christian Traets Fotografie

Sven de Laet Sven de Laet

Hoeveel pech kan een mens hebben, vraagt Peter de Wit uit Roosendaal zich af. Eerder deze maand ging zijn bedrijfsbus in vlammen op. Hij wist snel een nieuwe te bemachtigen, maar bij de vuurwerkrellen van afgelopen zondag is ook die inmiddels volledig uitgebrand.

Peter was eigenlijk pas net weer bekomen van de schrik, nadat drie weken geleden zijn bedrijfsbus wel vernield door vuurwerk. Toch bleef hij zondagavond wat langer op. “De wekker gaat hier ‘s ochtends om een uur of zes, dus ik ga vaak vroeg naar bed. Maar er waren al wat relletjes in de wijk aangekondigd, dus dan ben je toch alert. Zeker na die vuurwerkbom van laatst.”

Rond half elf besloten Peter en zijn vrouw toch maar naar bed te gaan. “Het leek redelijk rustig te blijven.” Toch ging het even later opnieuw volledig mis. “We sliepen net, toen we een doffe knal hoorden. Precies hetzelfde als de vorige keer. Mijn vrouw rende naar het raam. Het zal toch niet, dacht ik.”

Ik heb alles vervloekt, wat te vervloeken viel.

Die hoop bleek ongegrond: Peters gloednieuwe bus stond in vuur en vlam. “Op dat moment vlieg je naar beneden. Met twee emmertjes water hebben we nog geprobeerd wat te blussen, maar na een tijdje werden we tegengehouden door de politie. Toen heb ik alles vervloekt, wat te vervloeken viel.”

Waar bij de vorige brand de schok al groot was, zijn de gebeurtenissen van afgelopen zondag al helemaal een emotionele klap voor Peter en zijn vrouw. “De afgelopen nachten heb ik hooguit een uurtje of drie geslapen. Bij iedere klap schiet je overeind. En dat zijn er nogal wat hier in de wijk, waar de overlast aan de orde van de dag is.”

Peter zat er helemaal doorheen.

Zijn vriend William Hage wist niet wat hij hoorde. “Ik werk op de binnenvaart en zat aan boord toen het gebeurde. Ik las het slechte nieuws op Facebook. Dat geloof je niet. Toen ik dinsdag weer aan land was, ben ik meteen naar hem toe gegaan. Peter zat er helemaal doorheen.”

William besloot zijn vriend te helpen. “Met een crowdfunding. Een deel van dat busje zal door de verzekering wel vergoed worden. Maar daar komen nog zó veel kosten bij. Denk alleen al aan al het gereedschap wat hij kwijt is.” Inmiddels stromen de donaties binnen. Inclusief lieve berichtjes. “Dat is heel fijn. Zeker in deze periode van haat, nijd en rellen, kan een beetje medeleven geen kwaad.”