West-Brabant

Petitie moet buslijn 104 terugbrengen: ‘Als dit geen signaal is’

Sven de Laet Sven de Laet

Sinds afgelopen zondag hanteert busvervoerder Arriva een nieuwe dienstregeling. Daarbij zijn flink wat ritten komen te vervallen, met name in de daluren. En dat heeft voor sommige mensen zoveel consequenties, dat er inmiddels een heuse petitie is opgezet om lijn 104 terug te krijgen. “Een rit van twintig minuten duurt nu anderhalf uur.”

Bij Diana van Diesen thuis zagen ze de bui al hangen, toen de vernieuwde dienstregeling werd gepresenteerd. Vooral het verdwijnen van lijn 104, die veel werd gebruikt om vanuit dorpen als Wouw, Huijbergen en Ossendrecht in Roosendaal of Bergen op Zoom te komen, baarde zorgen. “Wij wonen in het buitengebied van Wouwse Plantage. Mijn ene zoon gaat naar school in Bergen op Zoom, de ander in Ossendrecht.”

Zo’n leerling kan om tien uur klaar zijn, maar nog uren moeten wachten tot hij naar huis kan.

En dat kan weleens vervelende situaties opleveren. “Ze kunnen nu tot negen uur ‘s ochtends alsnog met de bus heen en na drie uur ‘s middags weer terug.” Op zich geen vuiltje aan de lucht, zou je denken. “Het probleem is dat er – vooral nu door corona – nogal eens lessen uitvallen. Dan kan het zomaar zijn dat zo’n leerling om tien uur al klaar is, maar nog uren moet wachten tot hij weer naar huis kan.”

Met datzelfde probleem zit ook Debby Horstman van Gils uit Wouw. “Mijn zoon deed er normaal twintig minuten over om op school te komen. Als hij nu buiten de daluren wil reizen, doet ‘ie er anderhalf uur over. Mét twee keer overstappen. Dan is hij nog sneller op de fiets.”

En die oplossing wordt ook regelmatig gebruikt. “Als het weer het toelaat, gaat hij eigenlijk altijd op de fiets. Maar als het echt takkeweer is, laat ik hem daar niet doorheen rijden. En vorig jaar zat hij een paar weken in het gips, dan lukt dat ook niet.”

Het verdwijnen van buslijn 104 heeft dus nogal wat gevolgen. Dus vond Diana’s zoon Jim het tijd om actie te ondernemen. “Hij wilde een petitie starten. Dus ik zei: ‘Jongen, als jij dat wil doen, ga je gang.’ Wat we niet hadden verwacht, is dat ‘ie binnen twee dagen meer dan 500 keer ondertekend zou zijn.”

Wellicht dat we volgende week naar Arriva gaan. Je zou denken dat dit toch een signaal is…

Wat de vervolgstap is, moet Jim nog even kijken. “Daar is hij nog niet helemaal uit. Wellicht dat we volgende week naar Arriva gaan. Je zou denken dat dit toch een signaal is…”

Overigens kwam Arriva zelf eerder al met een alternatief. Het bedrijf is een samenwerking gestart met de carpoolapp NABOGO. “Maar is dat nou handig met corona”, vraagt Diana zich af. “En nu zijn mijn zoons al vrij grote gasten, maar je laat je dochter van 12 toch niet gauw met een wildvreemde meerijden, lijkt me.”