Heerle

Petitie tegen azc in Heerle massaal ondertekend

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Inwoners van Heerle zijn onaangenaam verrast door het nieuws dat er dit najaar een asielzoekerscentrum komt in het buitengebied van het dorp. De gemeente Roosendaal wil op een terrein aan de Bergsebaan de komende vier jaar driehonderd vluchtelingen, onder wie vijftig minderjarige asielzoekers, opvangen. Omwonenden zijn een petitie gestart: ‘Bouw geen AZC in Heerle’. En die wordt massaal ondertekend.

“We krijgen heel weinig informatie vanuit de gemeente”, vertelt de bezorgde inwoner Ginger van den Oever. Ze doet het woord namens een groep inwoners van het dorp. Maandag werd aan de directe omwonenden van het toekomstig azc de plannen bekend gemaakt. “De brief die zij gekregen hebben is rondgestuurd in het dorp, zo zijn wij erachter gekomen. Zelf kregen wij woensdag pas een brief. En mensen die net buiten het dorp wonen hebben zelfs helemaal geen brief gekregen.”

1 op de 7 inwoners van Heerle zou dan asielzoeker zijn.

Een azc bij Heerle ziet Ginger, samen met een heleboel dorpsgenoten, niet zitten. Heerle zelf heeft ongeveer 1800 inwoners. “Dan stijgt het inwonersaantal met bijna vijftien procent”, vervolgt ze. “Dat zou betekenen dat straks 1 op de 7 inwoners van Heerle een asielzoeker is.”

“We zijn niet blij met deze keuze, maar we zijn ook niet blij voor deze mensen. Heerle is maar een klein dorp, er zijn hier weinig tot geen sociale voorzieningen. Zij kunnen hier daardoor niet goed integreren, die opties hebben we in Heerle niet.” Roosendaal zou daarom een betere optie zijn. “Er zijn namelijk ook genoeg locaties in de stad die niet kwetsbaar zijn.”

Petitie

Om hun standpunt duidelijk te maken is er maandag gelijk een petitie gestart. Deze is inmiddels al meer dan tweeduizend keer ondertekend. “Die willen we vanavond overhandigen tijdens de informatieavond.” Donderdagavond zijn er namelijk twee informatiebijeenkomsten in dorpshuis De Schalm. “We hopen hiermee de gemeenteraad te bereiken, die uiteindelijk de keuze maakt of de plannen wel of niet doorgaan.”

Maar gaat de gemeenteraad akkoord? “Dan gaan we bezwaar aantekenen tegen de vergunningsprocedures.” Hier is de groep zelfs al voor in gesprek met een advocaat.

Donderdagavond zijn er informatiebijeenkomsten in dorpshuis De Schalm. Vanwege de verwachte drukte is er een bijeenkomst om 19.30 uur, en om 21.00 uur. Bewoners krijgen daar gelegenheid om hun vragen te stellen.

Lees ook: Opvangcentrum asielzoekers langs A58 bij Heerle Lees ook: Roosendaal niet blij met uitlekken AZC-plannen, maar: ‘Kogel is nu door de kerk’