Heerle

Petitie tegen bouw azc Heerle overhandigd aan gemeente Roosendaal

Ginger van den Oever biedt de petitie 'Bouw geen AZC in Heerle' aan aan burgemeester Han van Midden en wethouder Klaar Koenraad op de markt in Roosendaal

Ginger van den Oever overhandigt de petitie aan burgemeester Han van Midden. Foto: Paul Joachems

Kitty Joachems Kitty Joachems

Donderdagavond, voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering, overhandigde Ginger van den Oever de petitie ‘Bouw geen AZC in Heerle’ aan de gemeente Roosendaal. De petitie is een initiatief van de werkgroep die de bouw van het asielzoekerscentrum wil stoppen.

Direct nadat bekend werd dat de gemeente het buitengebied van Heerle op het oog heeft als locatie voor het azc startte de werkgroep, onder aanvoering van Van den Oever, de petitie namens de inwoners van Heerle, Wouw en omgeving. Bijna 2500 mensen tekenden de petitie.

Op de Markt in Roosendaal, ter hoogte van de Tullepetaon, namen burgemeester Han van Midden en wethouder Klaar Koenraad de petitie in ontvangst. Vrijwel alle gemeenteraadsleden waren daarbij aanwezig naast een klein groepje belangstellenden en een aantal leden van de onlangs opgerichte werkgroep.

Petitie met zoveel handtekeningen kun je niet negeren

Het was een flink pak papier wat Van den Oever, gebundeld en wel, aan de burgemeester gaf. Van Midden nam de stapel in ontvangst en liet weten dat het college deze meeneemt in de vervolgprocedure. “Het is heel belangrijk dat mensen dit doen”, vindt de burgemeester. “Zoveel mensen die de moeite nemen dit te ondertekenen. Dat kun je niet negeren.”

Volgens Van Midden is een gesprek met direct omwonenden en mensen uit de dorpskernen nu de volgende stap. “We hebben vijf bewonersavonden gehad, daarin konden bewoners hun primaire gevoel delen. Nu gaan we in gesprek over wat de gevolgen zijn en tuigen we het participatieproces op om te kijken hoe en of we deze locatie kunnen inpassen op de manier zoals wenselijk is”, aldus Van Midden. “En niet iedereen zal dit wenselijk vinden. Want zo werkt dat met dit soort vraagstukken”, voegt hij eraan toe.

Heeft regeerakkoord invloed op asielzoekerscentrum Heerle?

Inmiddels rijst ook de vraag of het voorlopig regeerakkoord invloed heeft op de plannen in Heerle. Daarin staat dat PVV, VVD, NSC en BBB de spreidingswet willen intrekken. De NOS meldde dat Milo Schoenmaker, voorzitter van het COA, nu al van een aantal gemeenten hoort dat ze de besluitvorming willen opschorten.

Of de gemeente Roosendaal dit ook overweegt kon en wilde de burgemeester niet beantwoorden. “Wij zijn niet blind voor de realiteit en zeker niet voor die vanuit Den Haag”, antwoordde Van Midden. “Ik maak me wel zorgen over wat er op gemeenten afkomt en zeker over wat er op onze gemeente afkomt. En ik zie ook dat het maximale gevraagd wordt van de gemeente. Maar dat neemt niet weg dat ik nu niet wil en kan reageren op deze vraag”, aldus Van Midden. “Dit is een collegevraagstuk. Je kunt erop rekenen dat wij ook hierover in gesprek gaan met elkaar.”

Geleerd van bewonersbijeenkomsten

Voor Van Midden is nu het allerbelangrijkste wat het college uit de bewonersbijeenkomsten heeft geleerd. “We hebben geleerd dat we inwoners eerst moeten informeren en dan pas andere partijen. Dat vinden we ook echt heilig”, besluit de burgemeester.

Luister hier naar het interview met Burgemeester Han van Midden: