Roosendaal

Peuters met beperking bloeien op bij peutergroep Vroege Vogels

Vrouw kijkt mee met peuter die aan tafel zit te tekenen

Foto: Johan van de Watering

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Peutergroep Vroege Vogels in Roosendaal is een succes. Dat zeggen de initiatiefnemers: Mytylschool Roosendaal en het Bravis ziekenhuis. Vroege Vogels is bedoeld voor peuters met een lichamelijke of meervoudige beperking. Ze doen daar niet alleen leuke leerzame activiteiten, maar krijgen ook therapie. Volgens de ouders gaan de peuters hierdoor met sprongen vooruit.

“Goedemorgen kerel, kom binnen. Wat ben je toch een lekkere kletskous geworden.” De begroeting op peutergroep Vroege Vogels is warm en uitnodigend. Het lijkt dan ook op een gewone peuterspeelzaal. Een kind kan er een boekje lezen, spelen, knutselen, buiten spelen en tussendoor het fruit opeten. Maar zonder het in de gaten te hebben, krijgt de peuter ook een therapeutische behandeling.

Kinderen gaan met sprongen vooruit

“Alles gebeurt speels, zowel in de groep als in de individuele behandeling. En intussen oefen je allerlei vaardigheden tegelijk. Bijvoorbeeld spieren gebruiken,  woorden leren en formuleren, samen spelen en coördinatie tussen je handen en je ogen,” legt Vroege Vogels uit. De intensieve en bijzondere samenwerking van het Bravis ziekenhuis en de Mytylschool Roosendaal lijkt een schot in de roos. “We horen van ouders dat kinderen met sprongen vooruitgaan,” vertelt Marleen van Oosterhout, orthopedagoog van Mytylschool Roosendaal.

Bij Vroege Vogels werkt een team aan hulpverleners, zoals een logopedist, pedagogisch behandelaar, kinderfysiotherapeut, revalidatiearts en maatschappelijk werker. En nog meer professionals die peuters met een beperking kunnen helpen. Belinda Herrijgers is de moeder van Siem. Hij is een tijdje naar Vroege Vogels geweest. “Het is ideaal. De revalidatiearts in het Bravis ziekenhuis heeft ons naar Vroege Vogels verwezen,” vertelt ze. “Alle zorg zit bij elkaar, dus je hoeft niet voor alles apart te komen. En je leert er spelenderwijs. Mijn zoon vond het heel leuk, hij vraagt steeds wanneer hij weer gaat.”

Vroege Vogels maakt de plannen samen met ouders

De ouders helpen een plan te maken voor het kind, samen met het team van Vroege Vogels. Die betrokkenheid van ouders is belangrijk, legt Marieke Schreuders uit, teamleider kinderrevalidatie van Bravis ziekenhuis. “Zo kun je bijvoorbeeld overal toepassen wat je leert. Als je hier traploopt om je beenspieren te oefenen, dan doe je dat thuis ook. En andersom, als ouders aangeven dat iets goed werkt of dat er ergens mee geoefend moet worden, dan sluiten we daar op de groep bij aan. Zo krijg je vaardigheden echt onder de knie.”

Vroege Vogels is er niet voor niets al zo vroeg bij. Peuters kunnen namelijk veel leren. “Op deze jonge leeftijd is er nog heel veel te ontwikkelen. Daar spelen we met onze aanpak op in. Je kijkt steeds wat haalbaar is binnen de mogelijkheden van het kind,” aldus Schreuders.