Bosschenhoofd

Piloten van de toekomst leren vliegen bij Breda Airport

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Misschien is de piloot die jou afgelopen zomer naar Spanje heeft gevlogen wel getraind op Breda Airport in Bosschenhoofd. Toekomstige piloten worden daar namelijk opgeleid via vliegschool Breda Aviation.

“Als je vliegt dan gaat er letterlijk een wereld voor je open”, begint piloot Martijn van den Broek. “En dat laat je niet meer los.” Wat bij Martijn begon met een proefles, eindigde in een complete opleiding waarin hij twee vliegbrevetten en acht examens haalde. “Ik heb de opleiding tot verkeersvlieger afgerond. Noem het een uit de hand gelopen hobby.”

Het is de bedoeling dat in de grote luchtvaart ga werken.

Schoolgenoot Leonie Denissen deelt dezelfde mening als Martijn. “Ik mocht een keer met iemand meevliegen. Als je een keer bent meegegaan dan ervaar je hoe leuk het is.” Ook Leonie besloot ervoor te gaan. Zij is nog bezig met de laatste examens van haar opleiding tot verkeersvlieger. “Het is wel de bedoeling dat ik straks in de grote luchtvaart ga werken.”

Leonie is de enige vrouwelijke pilote van de opleiding Verkeersvlieger bij Breda Aviaton. “In de sportvliegopleiding zitten wel meer vrouwen en meiden. Ook hele jonge meiden die net zestien zijn.”

Ratings

Ook Dimitry Blauw besloot van zijn passie voor vliegen zijn beroep te maken. “Ik hoop om binnenkort bij de airlines te kunnen gaan vliegen.” Dimitry heeft zijn opleiding volledig afgerond. “Dat houdt in dat ik de twee brevetten heb gehaald en acht zogenoemde ratings.” Deze ratings zijn specifieke onderdelen die afgerond moeten worden, wil iemand verkeersvlieger worden. “Denk hierbij aan nachtvliegen, waarbij je leert hoe je in het donker vliegt en navigeert. Ook leren we blindvliegen, waarbij je leert vliegen puur op de instrumenten van het vliegtuig. Dus zonder naar buiten te kijken.”

Foto: Breda Aviation

Eén van de belangrijkste ratings is de Commercial Pilote Licensie, meent Martijn. “Het is hierbij belangrijk dat je straks je hoogte en snelheid vliegt en strak navigeert. We moeten echt op hoog en professioneel niveau presteren.” Een andere rating is die waar geleerd wordt om met twee piloten te vliegen. “Hierbij leer je echt samenwerken. Dat is een hele belangrijke cursus aan het einde van de opleiding.”

Dirk Hendriks heeft de opleiding ook volledig afgerond, en is vlieginstructeur bij de vliegschool. “Iedere brevet of rating die je hier haalt, sluit je af met een certificaat”, legt hij uit. “Je start altijd met de private pilote license. Dan begin je gewoon met vliegen, en leer je hoe je een bochtje moet maken en hoe je moet klimmen en dalen. Totdat je weet hoe je bijvoorbeeld moet landen.”

Passie

Als de piloten moeten kiezen wat ze het leukste vinden aan vliegen dan komen hun antwoorden aardig overeen: slecht weer en veel vliegverkeer in de lucht. “Het multitasken maakt het uitdagend en leuk”, aldus Leonie. Dirk vult aan: “Wat ik zo mooi vind is dat iedereen die hier rondloopt dezelfde passie deelt. Het maakt niet uit of je jong of oud bent, net het geld bij elkaar kan sparen of in de Quote 500 staat, iedereen die hier binnenkomt deelt dezelfde passie.”

Foto: Breda Aviation