Bergen op Zoom

Pinnekes-strop voor bouwclub Wij in Bergen op Zoom: “Pinneke 2021 te koop in webshop”

Maarten Elst Maarten Elst

Bouwclub Wij in Bergen op Zoom zat eind vorig jaar met de handen in het haar. De traditionele donateurspinnekes van 2021 waren ontworpen, besteld en betaald toen de leverancier plots het faillissement aanvroeg. Wég geld en wég pinnekes, zo leek het. Met een nieuwe leverancier en webshop hoopt de bouwclub de financiële verliezen enigszins te beperken.

Door: Marvin Sluijter

,,Ieder jaar maken we een ontwerp van een pinneke”, vertelt Ton Hopmans, voorzitter van Bouwclub Wij. ,,Dit jaar wisten we al dat er geen optocht zou zijn en tegelijkertijd daarmee geen wagen zouden hebben waar het pinneke over zou gaan. We hebben uiteindelijk toch een pinneke ontworpen van een krab met een thermometer en een mondmasker op, wel heel toepasselijk voor deze coronatijd. En die bestellen we regulier, maar helaas. In januari bleek dat het bedrijf failliet was.”

Bouwseizoen overhoop

Een behoorlijke aanbetaling aan de failliet gegane leverancier zag de bouwclub in rook opgaan. Hopmans: ,,Ik heb weleens uit de gekheid gezegd dat we dubbele pech hebben vanwege corona. Het virus heeft ons bouwseizoen behoorlijk door de war gegooid, we kunnen niet bouwen, geen optocht. Maar de kosten lopen door. Daardoor wilden we toch een pinneke genereren om daar enigszins in tegemoet te komen.”

,,De pinnekes die we nu besteld hebben, komen van een andere leverancier”, vervolgt hij. ,,Die wilde wel kijken of hij het een of ander voor ons kon doen qua levertijd. Het snelste wat ze konden leveren was met wagentjes kijken. Nou dan hebben we een reguliere week om de pinnekes te verkopen, dat wordt lastig.”

Webshop

En daardoor is Bouwclub Wij overgeschakeld op de webshop www.pinnekevanwij.nl. ,,Heel Nederland zit aan de webshop, dus wij ook. Mensen kunnen daar terecht om een pinneke van dat jaar te bestellen, net als de pinnekes van de voorgaande jaren. De bedoeling is dat mensen daar hun pinnekes dit jaar bestellen. Onze leden zullen ze vervolgens bezorgen bij de mensen die het pinneke hebben besteld. Dat extra werk hebben we er voor over”, aldus Hopmans.