Bergen op Zoom

Plan voor Ja-Ja-sticker op Bergse brievenbussen: reclamefolders straks alleen nog op verzoek

Ongeadresseerd reclamedrukwerk mag straks alleen in brievenbussen met speciale goedkeuringsstickers, als het aan GroenLinks-PvdA ligt. (Pixabay)

Han Verbeem Han Verbeem

Geen sticker, geen reclame… volgend jaar zou in Bergen op Zoom het zogenoemde Ja-Ja-systeem voor reclamedrukwerk moeten ingaan. Althans, als het aan GroenLinks-PvdA ligt. Alleen wie expliciet aangeeft wél reclame te willen ontvangen, krijgt straks nog folders in de bus. Donderdagavond dient de partij daarvoor een voorstel in, bij bespreking van de afvalstoffenverordening in de gemeenteraad.

Het betekent een flinke omslag: waar je nu nog een Nee-Nee of Nee-Ja-sticker moet plakken om reclame buiten de deur te houden, wordt dat straks de standaard. Reclamepost verdwijnt uit de brievenbus, tenzij je met een Ja-Ja-sticker laat weten er wél prijs op te stellen.

‘Omgekeerde wereld’

Volgens fractielid Ruben Bals, die het plan heeft uitgewerkt, is het hoog tijd voor deze verandering. “Het is eigenlijk de omgekeerde wereld dat je nu moeite moet doen om géén reclame te krijgen,” zegt hij. “We moeten toe naar minder verspilling. In een tijd van klimaatcrisis en grondstoffenschaarste kunnen we echt wel zonder kilo’s papier waar bijna niemand op zit te wachten.”
De maatregel is bedoeld om de hoeveelheid afval te verminderen en past binnen het duurzaamheidsbeleid van de gemeente. In andere steden is al gebleken dat het systeem werkt: de verspreiding van folders daalt met zo’n 50%, zonder dat mensen minder gaan kopen.

Milieuwinst én rust

Onderzoek laat volgens Bals zien, dat de Ja-Ja-sticker zorgt voor minder papierafval, minder CO₂-uitstoot en minder verspilling van water en energie. “Een kleine ingreep met groot effect,” vindt Bals. “En het zorgt ook nog eens voor minder ergernis over ongewenste reclame.”

Lokale kranten blijven welkom

De nieuwe regels zouden moeten gelden alleen voor commerciële folders. Huis-aan-huisbladen met minstens 10 procent lokaal nieuws zouden nog steeds bezorgd kunnen worden – ook zonder sticker. Zo blijft volgens Bals de lokale journalistiek buiten schot.