Oud Gastel

Plannen voor dertig nieuwe starters- en seniorenwoningen in Oud Gastel

Wethouder Hans Wierikx ondertekende donderdagmiddag de anterieure overeenkomst met Peter Jakobs (Jawel Bouw), Maarten van Oord en Cees Vanwesenbeeck (Mastboom-Brosens Stichting) | Foto: Gemeente Halderberge.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Oud Gastel krijgt er dertig nieuwe woningen bij. Op een groot perceel aan De Potterstraat, naast de begraafplaats, zijn er plannen voor de bouw van starters- en seniorenwoningen. Een belangrijk detail is dat de gemeente vastberaden is om deze woningen écht betaalbaar te houden voor de doelgroep.

Het plan is bijzonder en de eerste van zijn soort binnen de gemeente. Het is namelijk de bedoeling dat de woningen voor starters en senioren zijn, en dit blijven. “Dat betekent dat we gaan werken met een KoopGarant”, legt wethouder Hans Wierikx uit. Een huis kopen met een KoopGarant betekent dat de woning gekocht wordt voor een lagere prijs dan de marktwaarde. “Het gaat dan om 10 procent van de getaxeerde waarde.”

Haken en ogen

Dat klinkt aantrekkelijk, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Het betekent namelijk ook dat bij verkoop van het huis er geen hoofdprijs gevraagd kan worden. En bovendien gaat er een deel van de winst naar de coöperatie of ontwikkelaar. Daarnaast is bijbouwen op het perceel niet mogelijk. “Wordt het huis dus te klein? Dan moet je doorstromen naar een groter huis. Het voordeel hiervan is dat er een eerlijke beweging blijft op de huizenmarkt.”

Smaakt naar meer

Het nieuwe wijkje wordt opgebouwd in zes rijen van vijf woningen. In iedere rij staan drie huizen met één bouwlaag, deze hebben een oppervlakte van 60 vierkante meter. Twee huizen hebben een tweede verdieping en een oppervlakte van 90 vierkante meter.

Donderdagmiddag ondertekenden wethouder Hans Wierikx de anterieure overeenkomst met aannemer Peter Jakobs (Jawel Bouw) en grondeigenaren Maarten van Oord en Cees Vanwesenbeeck (Mastboom-Brosens Stichting). De gemeente is enthousiast over de plannen. “Hiermee geven we starters en senioren een serieuze kans op een nieuwe woning in Oud Gastel. Als het aan ons ligt smaakt dit zeker naar meer”, aldus Wierikx.