Bergen op Zoom

Plannen voor woontoren op terrein Opelgarage aan Bergse Erasmuslaan

De leegstaande gebouwen van de Opelgarage moeten plaatsmaken voor een woonflat van 12 etages. (Foto: Louis van der Kallen / Facebook)

Han Verbeem Han Verbeem

Voor het terrein van de voormalige Opelgarage aan de Erasmuslaan zijn vergevorderde plannen voor een torenflat van 12 etages. De vroegere garage van Mazairac is verkocht aan een nieuwe eigenaar die het wil bestemmen voor woningbouw.

Door: Han Verbeem

Het complex krijgt een hoogte van 36 meter, en dat is voor BSD-raadslid Louis van der Kallen onaanvaardbaar. “Mooi niet”, aldus de raadspoliticus. Volgens hem past een dergelijke flat niet op deze plaats, vlakbij het Patersbos en de groene wijk van het Juvenaatgebied. Vanuit de buurt wordt verdeeld gereageerd op de plannen. Sommigen zijn blij dat het vervallen garagecomplex tegen de vlakte gaat, anderen vrezen voor een inlevering van het woongenot en een toename van parkeer- en verkeersoverlast. Anderhalf jaar geleden stond een deel van het leegstaande gebouw in brand, de oorzaak daarvan kon niet achterhaald worden; brandstichting werd echter niet uitgesloten.

Patersbosje

Van der Kallen is vooral bezorgd over de omvang van de nieuwbouw. “Uiteraard is het goed dat er eindelijk op die plaats iets gaat gebeuren”, zegt hij. Maar hij vreest voor schade aan het achterliggende Patersbosje, dat ooit tot het klooster van het Juvenaat behoorde. Een ander geluid komt van VVD-voorvrouw Rian Govers. “Het is een strategische locatie, langs de uitvalsweg van de stad en vlakbij het station.” Zij hoopt dat er in de plannen ruimte komt voor starters. “Het is een ideale plek voor 20-plussers.” GWBP-fractieleider Aydin Akkaya ziet geen bezwaar in de hoogte. “Er staat al hoogbouw op Plein XIII en dit sluit daarbij aan”, zegt hij.

Omgevingsdialoog

Wethouder Barry Jacobs laat weten blij te zijn met de omgevingsdialoog die op deze locatie tot stand is gekomen. “De initiatiefnemer betrekt éérst de buurt bij de nieuwbouwplannen, en past vervolgens de ontwerpen daarop aan. Dat verloopt helemaal volgens de werkwijze van de nieuwe Omgevingswet die per 2022 ingaat”, zegt Jacobs.

Bezwaren

Al met al zijn de ontwerpen nog in ontwikkeling – op dit moment zijn alleen de omvang en hoogte van de toekomstige woontoren bekend, de voorlopige tekeningen van het comlex zijn nog niet vrijgegeven. De Bergse gemeenteraadsleden hebben 10 september een bezwaarschrift van de direct omwonenden ontvangen. De woordvoerder van deze groep wil op dit moment echter niet voor de media reageren.