Bergen op Zoom

Podcast Mottes Ore: “Vastenavend thuis bij de mensen brengen”

Redactie Redactie

Vastenavend vindt dit jaar niet of in aangepaste vorm plaats. Het is een domper voor iedereen met een carnavalshart, maar niet getreurd: er komt een tweede seizoen van de Vastenavend podcast Mottes Ore. Koen Vos en Joris Withagen willen dit jaar weten waar ieders Vastenavend hart sneller van gaat kloppen.

Door: Vincent Krijtenburg en Roland Pijnen

Middels de podcast gaan Koen en Joris elk jaar opzoek naar iets wat Vastenavend verrijkt. Dit jaar mag het feest in verband met het coronavirus niet fysiek gevierd worden. Koen en Joris begrijpen het, maar vinden het op zijn zachts gezegd erg jammer. De twee balen als een stekker maar bleven niet bij de pakken neer zitten. 

’t Is dus nog belangrijker

Koen en Joris vinden het extra belangrijk om het gevoel van dit feest vast te houden. Dat doen ze door in gesprek te gaan met verschillende leutvierders. Zij vertellen waarom het zo leuk is om in een dweilband te spelen, de optocht te filmen, een wagen te bouwen of te dweilen door de stad. Na een eerste seizoen van podcast Mottes Ore en een elfde van de elfde special hebben de twee een nieuw seizoen opgenomen. Koen en Joris willen Vastenavend thuis bij de mensen én in de auto brengen, want steeds vaker luistert men onderweg naar audio-uitzendingen.

Mottes Ore

De podcast is opgenomen met verschillende Bergenaren, of beter gezegd Krabben. Ze hebben allemaal één ding gemeen: het zijn échte Carnavalsvierders. Koen en Joris hebben een gemengde dweilband en een volledige vrouwen dweilband mogen ontvangen. Ook hebben ze om de tafel gezeten met mensen die niet woonachtig zijn in ‘t Krabbegat, met BN’er Wiljan Vloet, met Stichting Vastenavend en daarnaast niet te vergeten: bouwclubs.

Dit jaar zijn Koen en Joris een trapje hoger gegaan. De leutvierders hebben een televisie studio nagebouwd, zodat de podcast ook met beeld te volgen is. Daarnaast zijn de twee beter op elkaar ingespeeld door hun ervaring uit het verleden.

Vastenavend

Waar gaat oew Vastenavend’ art van kloppe? Dat is de vraag die met elke gast wordt besproken. De podcast Motte Ore, daar gaat Koen zijn Vastenavendhart sneller van kloppen. Joris kan erg genieten van een “veel te druk café waar een bandje veel te los gaat en waar iedereen aan het genieten is van het feest.” Het is geen ingestudeerde podcast. Koen en Joris, maar ook de gasten, stappen er blanco in. Op deze manier moet het spontaan -en ook leuk- blijven. Volgens Joris lukt dat vrij aardig. “De sfeer is los. Gasten hebben er zin in en zijn vereerd om deel uit te mogen maken van de aflevering. Het is geen interview, het is net alsof we bij iemand op de bank zitten.”

Luistere en Kijke

Vanaf 4 januari tot en met Vastenavend komt er elke maandag een aflevering online. Per ingang van 23 januari, ofwel het Neuzenbal, is er ook elke donderdag een aflevering te beluisteren én te bekijken. Dat kan via Spotify, Google Podcast, Apple Podcast en YouTube.