Hoogerheide

Politie: explosief voordeur burgemeester Adriaansen had kracht van granaat

Foto: Politie West-Brabant-Zeeland

Han Verbeem Han Verbeem

Het explosief dat zaterdagnacht bij de voordeur van burgemeester Steven Adriaansen is afgegaan, had de kracht van een handgranaat. Dat meldt de politie maandag in het onderzoek dat de recherche momenteel naar de vermoedelijke aanslag uitvoert. De politie gaat er inmiddels vanuit dat sprake is van een doelgerichte actie; men is nog steeds op zoek naar getuigen.

Door: Han Verbeem

Zondag heeft de recherche ter plaatse een sporenonderzoek uitgevoerd waarbij meer duidelijk is geworden over de aard van de explosie. In eerdere politieverklaringen is nog geopperd dat het zou gaan om een vuurwerkbom, maar inmiddels is de politie daarover terughoudender. De recherche wil vanwege het belang van het onderzoek niet vrijgeven om wat voor type explosief het gaat. Door de kracht van de klap is de voordeur vernield, en raakte een deel van de gevel en de garagedeur beschadigd. Ook een op de oprit geparkeerde auto ondervond schade. De ontploffing was tot ver in de omgeving te horen.

Passanten- en buurtonderzoek

Direct na het voorval heeft de politie een passantenonderzoek in de omgeving van de woning gehouden, waarbij voorbijgangers op straat zijn aangesproken. Momenteel is in de Hoogerheidense wijk d’Hoef, waar de getroffen woning staat, een huis-aan-huis buurtonderzoek gaande. Omwonenden worden bevraagd, en wie niet thuis is krijgt een brief in de bus waarin staat hoe zij belangrijke informatie bij de politie kunnen melden. Ook komt er nog een oproep op Burgernet, zo meldt de politie, waarop getuigen kunnen reageren. Ook zoekt de recherche beelden van bewakingscamera’s in de buurt van de burgemeesterswoning, waarop mogelijk meer te zien is van de dader(s) en de explosie.

Steunbetuigingen

Burgemeester Adriaansen heeft laten weten dat het met hem naar omstandigheden goed gaat. Hij is tijdens de explosie met de schrik vrijgekomen. Adriaansen heeft de afgelopen dagen talloze steunbetuigingen ontvangen waardoor hij persoonlijk geroerd is: “Ik voel mij sterk en ontzettend gesteund door de vele hartverwarmende reacties die ik heb ontvangen”, zo reageert hij. “Ook de reacties van buurtbewoners doen mij heel goed.” De burgemeester ondergaat momenteel beveiliging, waarover de politie echter geen nadere mededelingen doet.

  • De politie zoekt nog steeds naar getuigen en andere mensen die meer over deze ontploffing of de dader(s) kunnen vertellen. “Heeft u meer informatie? Bel dan met de politie: 0900-8844. Of via het Politie WhatsApp nummer 06-12207006. Belt u liever anoniem, dan kan dat via Meld Misdaad Anoniem (0800–7000). U kunt ook een tipformulier invullen. Vermeld voor een snelle informatieverwerking het dossiernummer: 2020314681”

    Omdat sprake is van een ernstig misdrijf, kunnen getuigen zich ook anoniem melden bij het team criminele inlichtingen. “Een gesprek met een rechercheur van TCI is volledig anoniem. Hoe gaat dat dan? Bel het algemene nummer van de politie: 0900-8844 en vraag naar het Team Criminele Inlichtingen. De medewerker(st)er van het servicecentrum stelt u enkele gerichte vragen en helpt u dan anoniem verder.”