West-Brabant

Politie hard op zoek naar medewerkers voor meldkamer: ‘De werkdruk is te hoog’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Tientallen computers – met ieder drie schermen -, geroezemoes, piepjes en belletjes. Stil is het niet in de politiemeldkamer in Bergen op Zoom. “Daar moet je wel tegen kunnen ja”, vertelt meldkamercentralist Brian. “Het is wel belangrijk om stressbestendig te zijn voor dit beroep.” Samen met 69 anderen werkt hij voor de politiemeldkamer van de regio Zeeland-West-Brabant. Maar dat aantal moet dringend omhoog.

De werkdruk voor de politiecentralisten is hoog, erkent teamchef Bob Weydema. “We kunnen allerlei manieren verzinnen om het personeelstekort op te vullen, bijvoorbeeld door iedereen extra diensten te laten draaien, maar daar los je niks mee op.”

Daarom komen er binnenkort twintig vacatures vrij. “Twintig toekomstige politiecentralisten krijgen dan de mogelijkheid om onze opleiding van ongeveer een jaar te volgen.”

We letten hier goed op elkaar.

Maar werken in de meldkamer is niet voor iedereen weggelegd. “Het is echt heel belangrijk om rustig te kunnen blijven in stressvolle situaties”, legt Brian uit. “Zeker met alle rumoer om je heen, het kan soms flink hectisch zijn.”

Toch zou hij geen ander beroep meer willen. “Het is mooi om mensen te helpen wanneer zij het zelf misschien niet meer zien zitten. Als we een heftig telefoongesprek hebben gehad, is er een collega die je met een kop koffie opvangt. We letten goed op elkaar.”

Na een jaar kunnen de nieuwe medewerkers zelfstandig aan de slag.

Wie geïnteresseerd is in werken bij de meldkamer, kan ook zonder ervaring solliciteren. “Je hoeft geen ervaring als politieagent te hebben”, legt Richard Carton uit. Hij is werkzaam als operationeel expert van de meldkamer, en houdt zich bezig met de opleiding die aan de sollicitatie verbonden zit. “In ongeveer een jaar tijd leren we de toekomstige medewerkers hoe het eraan toe gaat in de meldkamer.”

Die opleiding gaat stapsgewijs. “Het is voornamelijk praktijk, waarin je onder begeleiding aan de slag gaat in de meldkamer.” Maar er is ook een theoretisch gedeelte op de politieacademie in Rotterdam. Na ongeveer een jaar kunnen de twintig nieuwe medewerkers vervolgens zelfstandig aan de slag. “Alleen als het gaat natuurlijk”, vervolgt Carton. “Als een onderdeel nog net wat te moeilijk is, dan nemen we daar wat extra tijd voor.”

Eind februari komen de vacatures op de website van de politie.