West-Brabant

Politie onderzoekt fruitbedrijven die link hebben met drugssmokkel

In de haven van Antwerpen werd vorige week vrijdag 1.500 kilo cocaïne in beslag genomen, verstopt tussen de bananen © Politie

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

De politie in West-Brabant en Zeeland onderzoekt deze week fruitbedrijven die mogelijk betrokken zijn bij drugssmokkel. Afgelopen dagen zijn er dertig bedrijven gecontroleerd in Breda, Etten-Leur, Roosendaal en Zundert.

Het smokkelen van fruit met cocaïne is al jaren een probleem, vooral in West-Brabant. Onder de noemer ‘Project Piggyback’ wordt de grootschalige import van coke in containers met fruit als deklading aangepakt. De politie werkt samen met de Belastingdienst, douane, diverse gemeenten, Kamer van Koophandel, de Federale Politie in België en de vier grootste banken in Nederland.

De samenwerking met de banken is om de illegale geldstromen die deze smokkel met zich mee brengen in beeld te brengen en te onderscheppen.

Controles

Tijdens de week vinden er acties plaats in Zeeland, West-Brabant, Rotterdam en in België. Het gaat daarbij om controles in de havens in Antwerpen, Vlissingen en Rotterdam, bij verdachte fruitbedrijven en controles in het verkeer. De politie verwacht niet direct grote vangsten, maar hoopt wel in kaart te brengen wat er aan de hand is in deze branche.