Bergen op Zoom

Politiebureaus Etten-Leur en Bergen op Zoom 24 uur gesloten door staking

Het politiebureau van Bergen op Zoom.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De politiebureaus in Etten-Leur en Bergen op Zoom zijn dinsdag heel de dag gesloten. Deze sluiting – die in totaal 24 uur duurt – maakt onderdeel uit van een landelijke actie. Het gaat om een politieactie voor een fatsoenlijk vroegpensioen. De gesprekken hierover gaan moeizaam, en verdere acties worden voorlopig nog niet uitgesloten.

Wat is er aan de hand? In het pensioenakkoord van 2019 is afgesproken dat er een Regeling vervoegde uittreding (RVU) komt voor mensen met zwaar werk. En sinds 2021 geldt een tijdelijke regeling die het mogelijk maakt dat de mensen die zwaar werk verrichten tot drie jaar voor hun pensioenleeftijd kunnen stoppen met werken. De politievakbonden willen graag dat deze regeling permanent wordt in plaats van tijdelijk.

“De gesprekken over deze regeling leiden niet tot het gewenste resultaat”, vertelt Ramon Meijerink. Hij is bestuurder van vakbond ACP Politievakbond, en spreekt namens de gezamenlijke politievakbonden. Er zijn eerder al acties gevoerd waarbij leden van de vier politiebonden minder ernstige overtredingen niet meer bekeuren. De sluiting van politiebureaus is de volgende stap.

Noodoproepen gaan gewoon door

Het betekent overigens niet dat de politieleden hun werk helemaal neerleggen tijdens deze sluiting. “Het houdt in dat er nu geen aangifte gedaan kan worden en er geen papieren ingeleverd kunnen worden. Maar noodoproepen gaan natuurlijk wel gewoon door.”

De vakbonden en hun leden blijven actie voeren totdat er resultaat ligt. “Er moet voortgang in de gesprekken komen en uitzicht zijn”, aldus Meijerink.