Bergen op Zoom

Politiek in Bergen op Zoom en Roosendaal bezorgd over plannen Bravis

Bravis wil de complexe en dure ziekenhuisvoorzieningen concentreren op één nieuwe locatie © Archief ZuidWest Update

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Verschillende politieke partijen in de gemeenten Bergen op Zoom en Roosendaal hebben met verbijstering gereageerd op plannen van Bravis om in 2025 een nieuw ziekenhuis te openen tussen de twee steden.

Volgens Bravis zijn twee ziekenhuizen binnen een straal van vijftien kilometer geen optimale situatie. Zij willen de complexe en dure ziekenhuisvoorzieningen concentreren op één nieuwe locatie. In 2025 moet het ziekenhuis opengaan. Als de Raad van Bestuur van Bravis groen licht geeft, betekent dat de vestiging Bergen op Zoom mogelijk al in 2025 dicht gaat. De locatie in Roosendaal blijft dan tot 2030 open.

Toekomstplannen

Joey van Aken van PvdA Bergen op Zoom en Michael Yap van PvdA Roosendaal willen dat de gemeenten om tafel gaan met de directie van het ziekenhuis over de toekomstplannen. “Wij willen weten of er al gesproken is over een locatie, planning en randvoorwaarden en wat hier de uitkomst van is.” De sociaal-democraten vinden vooral de bereikbaarheid voor de inwoners belangrijk. “Daarnaast is het ziekenhuis een belangrijke werkgever.”

Fundamenteel debat

Gertjan Huismans van de fractie PUNT pleit voor een fundamenteel debat samen met buurtgemeente Roosendaal. “In plaats van de strijd met elkaar aan te gaan zullen we samen een positie moeten innemen over het organiseren van de zorg in West-Brabant en Tholen.” Huismans begrijpt niet dat twee prima ziekenhuizen op één locatie moeten worden samengevoegd. “Met een investering van 200 à 300 miljoen euro vanwege efficiëntievoordelen. Wat is dan de terugverdientijd?”

Raadslid Sander Siebelink en duo burgerlid Toine van Steenpaal van Lijst Linssen vinden de sluiting van de locatie van Bravis in Bergen op Zoom in 2025 te prematuur. “Essentiële zorgvoorzieningen binnen onze gemeente moeten behouden blijven.” De Partij wil in de eerstvolgende raadsvergadering zelfs een motie indienen. “Wij willen hiermee een signaal afgeven en hopelijk wordt dat unaniem in de raad gedragen.”