Roosendaal

Poolse super aan Gastelseweg verdwijnt maar de onrust is nog niet weg

Gastelseweg Roosendaal

De Gastelseweg in Roosendaal

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Met eenentwintig stemmen voor en twaalf tegen is de kogel door de kerk. De Poolse supermarkt aan de Gastelseweg wordt uitgekocht. Dat heeft de Roosendaalse gemeenteraad donderdagavond besloten.

Er waren nog wat raadsleden die graag iets toe wilden voegen aan de vergadering, voordat er tot stemming werd overgegaan. Christian Villée (GroenLinks) benadrukte nog eens het een uiterst ingewikkelde keus te vinden. Zijn partij had de afgelopen dagen veel overleg gehad met de gemeente, om te bezien of er met meer structurele handhaving nog andere opties waren maar dat bleek op kortere termijn niet mogelijk. Voor de toekomst wordt wel naar een andere APV gekeken overigens, die meer mogelijk maakt.

Kosten te hoog

De Roosendaalse Lijst bleef faliekant tegen uitkoop. Stijn van Looveren herhaalde nog eens de kosten, die volgens zijn berekening neerkomen op zo’n 70 euro per inwoner, veel te hoog te vinden. Op de vraag van PvdA’er Björn Rommens over wat hij dan op termijn overhad voor structurele handhaving kwam geen concreet antwoord. Ook Corrie van Leerzem (FvD) vond de kosten voor uitkoop te hoog, legde ze uit. VVD’er Menno Nefs gaf aan graag een goede onderbouwing te zien van het eerder genoemde bedrag van maximaal 5,5 miljoen.

Tijd voor oplossingen

Positiever over het plan was Nicole Roeken van het CDA. Ze gaf aan dat alles er eigenlijk wel over was gezegd en het tijd was de kwestie eindelijk eens voor altijd op te lossen. Dat kreeg bijval van VLP’er Wilbert Brouwers, die vertelde te vinden dat de buurt en wijk beter verdienen. Het wordt tijd voor meer veiligheid en leefbaarheid, een einde aan het verval.

Hierna stemde bijna twee derde van de raad voor de uitkoop van de Poolse supermarkt. Dit tot grote opluchting van de omwonenden.

Verademing

Namens het buurtcomité heeft Barro Wijkmans een korte reactie gegeven: “Na tien jaar overlast is het eindelijk voorbij!” Hij was vanaf dag één betrokken bij de problematiek en ziet het als een grote verademing dat er eindelijk rust komt in de straat. Al bleek enkele dagen terug wel dat dit nog heel even kan duren en wat aandacht nodig heeft.

Toezicht nog harder nodig dan hiervoor

De sfeer in de Gastelseweg is er de laatste weken niet beter op geworden. Omwonenden van de Poolse supermarkt ervaren die zelfs als grimmiger nog dan voorheen. Het zou te wijten zijn aan het feit dat klanten van de winkel balen van het vertrek ervan. Deze week nog werd een bewoner door een klant op vrij agressieve wijze aangesproken, nota bene in aanwezigheid van een medewerker van Sfeerbeheer. Hierover is al contact geweest met de gemeente en enkele raadsleden. De buurt hoopt dat de ingehuurde opzichters nog even blijven zo lang de winkel er nog zit.