Roosendaal

Poolse supermarkt aan Gastelseweg blijft dit jaar nog open

Poolse Supermarkt Gastelseweg Roosendaal

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

De gemeente Roosendaal heeft een koopovereenkomst gesloten met de eigenaar van de Poolse supermarkt aan de Gastelseweg. Het bedrijf en bijbehorende percelen worden voor een bedrag van ruim vijf miljoen overgenomen en krijgen een woonbestemming. Daarmee komt een einde aan tien jaar overlast voor de buurt, al moet die wel nog een half jaar geduld hebben.

Eind 2023 gaf de gemeenteraad de opdracht aan burgemeester Han van Midden om te komen met een oplossing die een einde moet maken aan de stelselmatige problemen en overlast die bezoekers van de supermarkt veroorzaken. Half mei is door diezelfde raad besloten dat uitkoop de enige effectieve optie is.

In 2025 wordt de gemeente daarom eigenaar van vier percelen aan de Gastelseweg, te weten de nummers 31, 33A, 35 en 35A. Eén ervan is de huidige supermarkt. Voor de overname wordt een bedrag van 5.020.499 euro neergeteld. Op een deel van de aankoop moet wellicht nog btw worden afgedragen, waardoor het totaal wat hoger uit kan komen. Budget hiervoor is inmiddels ook al in de gemeentelijke begroting opgenomen. Tot die tijd wordt de inzet van Sfeerbeheer in de buurt voortgezet. Dat is volgens omwonenden geen overbodige luxe. Sommige klanten nemen hen de sluiting van de winkel kwalijk en laten dat duidelijk merken.

Einde aan tien jaar conflicten

Met de stevige en vrij unieke maatregel wordt een einde gemaakt aan een decennium vol problematiek en onmin. Niet alleen tussen buren en de winkel of diens klanten maar zeker ook tussen een deel van de bewoners en de gemeente. Er is veel te doen geweest over de wijze waarop de structurele overlast wel of juist niet werd aangepakt. Lang werd de gemeente en bestuurders verweten niet of te weinig de verantwoordelijkheid te nemen in deze. Aan die strijd komt nu ook een einde. Met name drie politieke partijen trokken zich de situatie aan, de laatste jaren. Het CDA, de VLP en PvdA hebben zich ingezet om dit politiek op de agenda te krijgen, met deze uitkomst als resultaat. Het bewonerscomité is ontzettend blij dat er een einde komt aan tien jaar overlast.

Toch nog politieke brieven

Eén politieke partij liet het er ook na het democratische besluit van 16 mei niet bij zitten. De Roosendaalse Lijst kwam enkele dagen later met maar liefst twee brieven, onder meer omdat burgemeester Han van Midden ooit aangaf dat uitkoop geen optie was. Daar is op de valreep door de bestuurder nog antwoord op gegeven, daags voor zijn laatste werkdag. Hij wijst de politici erop dat ze zelf onderdeel uitmaken van de raad die in de loop der tijd voortschrijdende inzichten kreeg.

‘Ooit kon het veel goedkoper’

PvdA-raadslid Björn Rommens zegt over de wijze waarop de Roosendaalse Lijst onlangs reageerde: “Die partij heeft acht jaar de tijd gehad om het op te kunnen lossen. Het kon toen veel goedkoper.” Hij doelt op de twee periodes waarin zij in de coalitie zaten met een wethouder die hier mede verantwoordelijk voor was.

Rommens is blij dat het zijn partij -samen met de VLP en het CDA- wél is gelukt, laat hij desgevraagd weten. Hij is zich ten zeerste bewust van het flinke bedrag maar wijst erop dat het zich terug verdient. Op de gekochte percelen worden woningen gerealiseerd en verkocht, de vele kosten aan toezicht en ambtelijke inzet kunnen vervallen en het is een positieve injectie voor de buurt.