Bergen op Zoom

Popmonument blijft ondanks uitstapjes trouw aan Bergen op Zoom

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Eerder maakte Popmonument al bekend dat het een uitstapje ging maken naar het pittoreske stadje Veere. Nu gaat het Bergse muziekfestival ook uitbreiden naar Breda. Moet Bergen op Zoom bang zijn om het evenement te verliezen? Beslist niet, zegt festivalcoördinator Joep Gudde. We vroegen hem de hemd van het lijf over de volgende editie van Popmonument.

We spreken Gudde in de hofzaal van het Markiezenhof, één van de locaties waar op zaterdag 11 september concerten zullen plaatsvinden. “Popmonument is een muziekfestival op erfgoedlocaties. Bergen op Zoom is een stad vol monumenten, en daar programmeren wij muziek. Naast de Maagd en Gebouw-T zijn de locaties onder meer de hofzaal, de bibliotheek, la Pucelle en café De Kaai”, zegt Gudde.

De eerste headliner van het festival is ook al bekend. Ruben Block, bekend als frontman van de rockband Triggerfinger. Hij treedt op in poppodium Gebouw-T. “Meer namen volgen de komende tijd.”

We vertrekken absoluut niet uit Bergen op Zoom. Dat is onze thuisbasis

De coördinator hoopt en verwacht dat er in september geen beperking meer is op het aantal bezoekers. Vorig jaar was die beperking er wel, waardoor de hoogte van subsidie per bezoeker erg hoog bleek uit te vallen. Popmonument trok zich veel aan van de maatschappelijke en politieke commotie die ontstond. Ze gaven de helft van de gemeentelijke subsidie terug, en trokken hun lessen. “We hebben geleerd dat het heel belangrijk is om meer verschillende manieren van financiering te regelen. Dit jaar worden we weer ondersteund door verschillende goede partners en fondsen”, zegt Gudde.

Popmonument Breda

Voor het eerst breidt het festival uit naar Breda. Een dag voor de editie in Bergen op Zoom, vindt op vrijdag 10 september in samenwerking met de gemeente Breda en poppodium MEZZ de Bredase editie van Popmonument plaats. Op monumentale plekken in hartje Breda spelen (alternatieve) pop, rock, wereld en elektronische artiesten. “We vertrekken absoluut niet uit Bergen op Zoom. Dat is onze thuisbasis. We kregen dit jaar de kans om een kleine editie in Breda te doen en de ambitie is om het daar tot een grote editie uit te laten groeien. Dat zal dan wel in een ander weekend dan in Bergen op Zoom zijn.” Poppodium MEZZ ondersteunt onder andere in programmering en promotie. De eerste namen en locaties voor Popmonument Breda worden binnenkort bekendgemaakt.

De kaartverkoop voor Popmonument is gestart via de website van het festival. Een ticket voor Bergen op Zoom kost 35 euro en voor de editie in Breda betaal je 25 euro per kaartje. Er zijn ook een beperkt aantal voordelige combitickets voor 50 euro beschikbaar.