Bergen op Zoom

PopMonument trots op acts en nieuwe locatie: “dit stond al heel lang op ons lijstje”

Een eerdere versie van PopMonument in de Gevangenpoort (foto: Lotte Brouwers)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De stichting PopMonument heeft zin in haar muziekevenement, komend weekend. Door de coronacrisis kon de stichting de afgelopen jaren niet voluit. Maar zaterdagavond is er weer een ‘gewone’ editie van PopMonument: gevarieerde popmuziek op bijzondere plekken in Bergen op Zoom. Al is deze editie nu ook weer niet zó gewoon, want PopMonument heeft een artiest kunnen strikken waar ze al lang naar uitkijken: zangeres en muzikant Eefje de Visser.

De organisatie van PopMonument heeft er weer voor gezorgd dat het voor sommige bezoekers een pittige puzzel wordt. Want hoe zorg je er voor dat je op één avond zo veel mogelijk van je favorieten ziet? “Je stelt je eigen avond samen,” vertelt Joep Gudde van de stichting PopMonument. “Soms wil je een specifiek optreden zien, soms wil je juist naar een specifieke locatie en laat je je verrassen. Het is weer een gevarieerd aanbod: van grote bands en kleine gezelschappen tot solisten.”

Aafke Romeijn maakte voorstelling speciaal voor PopMonument

Gudde is blij dat PopMonument weer in de oude vorm kan en mag. Want dat was in 2019 al weer voor het laatst. En over het programma is hij uiterst tevreden. “Alles is allemaal de moeite waard,” lacht hij. Maar hij weet er toch wel een paar dingen uit te lichten. “We zijn bijvoorbeeld heel blij met de nieuwe locatie van Jac Danst, aan de Buitenvest. Daar treedt Bob uit Zuid op. Dat is Nederlandse hiphop die een beetje doet denken aan de Beasty Boys.”

Verder wijst Gudde op het optreden in het Markiezenhof. “In de Hofzaal is het ook bijzonder. Daar komt Bnnyhunna met band. Dat is een mix van soul, R&B en jazz-invloeden. Dat grooved erg goed en is ook lekker dansbaar,” vertelt hij. “En een andere die ik bijzonder vind, is de Gevangenpoort. Daar komt Aafke Romeijn. En zij heeft speciaal voor PopMonument een voorstelling gemaakt van een half uur. Met spoken word en een uniek kostuum. Maar daar zijn maar zo’n 40-50 plekken, dus dan moet je op tijd komen.”

Na succesvolle festivalzomer staat Eefje de Visser in Gebouw-T

Zijn eigen favoriete optreden bewaart Gudde voor het laatst. “Ik wil Eefje de Visser tippen tot slot. Zij is de headliner in Gebouw-T. En ze stond al zó lang op ons lijstje,” legt hij tevreden uit. “De afgelopen zomer is ze zeer succesvol geweest op alle festivals met lovende kritieken. Daar stond ze voor duizenden mensen. En nu in onze bescheiden zaal in Gebouw-T.” Gudde kijkt er naar uit. “Het is Nederlandstalige pop met electronica, gewoon een indrukwekkend optreden. Dit wordt echt te gek!”

De stichting PopMonument heeft het evenement vorig jaar ook voor het eerst buiten Bergen op Zoom georganiseerd. “Vorig jaar hebben we een voorproefje gedaan in Breda en Veere,” aldus Gudde. “En afgelopen juli hebben we in Middelburg en Veere een gewone, volledige PopMonument gedaan. Dat liep ontzettend goed, met zo’n 800 bezoekers. En eind november is de eerste gewone editie in Breda.” Hij is er duidelijk trots op. “Die mooie evenementen hebben toch Bergse wortels. Hier in onze thuishaven is het allemaal ontstaan.”

Wie het eerst komt, het eerst maalt

Je kunt trouwens niet reserveren voor de optredens van PopMonument. Voor de grotere zalen is dat geen probleem. “Daar is altijd plek genoeg,” verwacht Gudde. “Bij Eefje kan iedereen er bij zijn en ook De Maagd kan veel mensen kwijt. Maar op andere locaties geldt: wie het eerst komt, het eerst maalt.” Dus bij kleinere ruimtes, zoals de Gevangenpoort, zul je op tijd aanwezig moeten zijn om een plek te bemachtigen.

PopMonument is op zaterdag 10 september en de eerste optredens beginnen om 19.30 uur. Een toegangskaart kost 35 euro en daarmee kun je op alle locaties naar binnen. Het complete programma kun je vinden op PopMonument. Daar kun je ook online kaarten bestellen. Of je kunt ze in Bergen op Zoom kopen bij de VVV Brabantse Wal en poppodium Gebouw-T.