Bergen op Zoom

Precarioheffing tijdens lockdown schiet Bergse VVD in verkeerde keelgat

Foto:Pixabay

Han Verbeem Han Verbeem

Deze week ontvingen horecaondernemers in de gemeente Bergen op Zoom een belastingaanslag in de bus voor de plaatselijke precarioheffing: een rekening voor het gebruik van terrassen op gemeentelijke grond. Dat is de Bergse VVD in het verkeerde keelgat geschoten. De horeca zit in een lockdown en raadslid Dominique Hopmans vindt het onbegrijpelijk dat juist nu de aanslagen zijn rondgestuurd. De VVD wil dat ondernemers vriijstelling krijgen voor precario tijdens de lockdownperiodes in 2020 en 2021.

Door: Han Verbeem

De ongelukkige timing van het rondsturen van de belastingaanslagen zit Hopmans hoog. Hij heeft de dag vóór Kerst daarom nog een pittige brief gericht aan het college van B&W.”Het is een bittere gewaarwording wanneer je als ondernemer tussen de vele kerstkaarten een aanslag voor de precariobelasting aantreft”, aldus Hopmans. “Het gaat hier al snel om duizenden euro’s. Ergens voor betalen waar je gebruik van maakt is logisch. Maar ergens voor betalen waar je geen gebruik van mág maken, en dat gedurende een economisch zware periode, voelt simpelweg wrang.”

Voorbeeld van andere gemeenten

In andere gemeenten, zoals Tilburg, hoeven ondernemers over 2020 helemaal geen precario te betalen. In Gouda geldt zat zelfs voor 2021 én 2021. Een volledige kwijtschelding over beide jaren gaat de Bergse VVD echter te ver, schrijft Hopmans in zijn brief: dat laat de fianciële situatie van de gemeente Bergen op Zoom niet toe. Daarom stelt hij voor het beleid van de gemeente Oost-Gelre te volgen, namelijk alleen vrijstelling tijdens de lockdownperiodes.

Zware tijd voor horeca

Eerder schreef Hopmans al een brief aan het Bergse college met een verzoek om winterterrassen mogelijk te maken, waarmee ondernemers de economische schade van de afgelopen maanden enigszins kunnen compenseren. “Door de aangescherpte maatregelen en tijdelijke lockdown is dit idee echter geparkeerd”, aldus het VVD-raadslid. “De nachtmerrie van volledige horecasluiting is realiteit geworden. Het is een zware tijd.”