Bergen op Zoom

Prijsverhoging van de Leut Neut Bon zorgt voor meningsverschillen horeca

Fotomontage: Streekomroep ZuidWest

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Er is nu al weer het nodige te doen over de prijs van de Leut Neut Bon, het betaalmiddel waarmee de Vastenavondvierders hun consumpties afrekenen. De onrust is ontstaan omdat er een voorstel rondzingt in de Bergse horecawereld om de prijs per bon te verhogen naar 3,50 euro. Een verhoging van vijftig cent.

In 2020 was de waarde van een Leut Neut Bon nog 2,27 euro. Als de verhoging doorgaat betekent dit een stijging van ruim 54 procent. Daar zijn zeker niet alle ondernemers het mee eens, blijkt uit een belrondje. Wat ook blijkt is hoe gevoelig het onderwerp ligt. De meeste uitbaters geven aan best te willen praten maar zien hun namen liever niet genoemd. Dat heeft na eerdere publicaties in jaren hiervoor te vaak voor negatieve reacties gezorgd.

Zacht prijsje

Een ondernemer erkent dat hij het liefst zijn bier voor een zacht prijsje zou verkopen. “Maar de kosten zijn de afgelopen jaren enorm gestegen,” legt hij uit. Hij noemt de operationele kosten van een groot bedrijf met veel personeel maar ook de hoge inkoopprijzen. Alles wordt flink duurder. “Dat kratje bier dat je vroeger voor 9,50 euro in de supermarkt kocht, kost nu ook het dubbele.” Voor horecazaken is die stijging navenant toegenomen.

‘Graaiers’

Een eigenaresse van een ander etablissement betreurt de persoonlijke aanvallen die ze soms krijgt, waarbij horecaondernemers zelfs als ‘graaiers’ worden bestempeld. Ze benadrukt dat prijzen pas worden verhoogd wanneer de boekhouder aangeeft dat de marges te klein worden. Ze merkt, net als andere ondernemers, wel dat klanten voorzichtiger zijn met hun bestellingen. Ook vindt ze vaker zelf meegebrachte, lege blikjes op de grond.

De kroegbaas van een volgende gelegenheid vindt een prijsverhoging niet onlogisch. “De kosten stijgen nu eenmaal,” stelt hij. Hij wijst naar andere evenementen, zoals de jaarlijkse Krabbenfoor, waar een consumptie van €3,50 de normaalste zaak van de wereld is en niemand erover klaagt. Volgens hem is de stijging van de afgelopen jaren onvermijdelijk, al zou hij ook met de prijs van drie euro kunnen leven. Wel voegt hij toe dat er extra kosten aankomen vanwege de nieuwe regels rondom gerecyclede bekers.

Niet realistisch

Een uitbater van een bekend Vastenavondcafé is het fundamenteel oneens met de voorgestelde verhoging. “Zo’n grote sprong in één keer heeft de bon nog nooit gemaakt,” zegt hij. Hij vindt het niet realistisch, gezien de huidige prijs van een glas bier in zijn zaak van 3,00 euro. Ook wijst hij de vergelijking met andere gemeenten af, een argument dat vaak door voorstanders van de prijsstijging wordt gebruikt. Volgens hem is die vergelijking oneerlijk omdat Vastenavond in Bergen op Zoom met drie voorweekends veel langer en intensiever wordt gevierd.

Voldoende winst

Een andere horecaondernemer, eigenaar van twee cafés, is eveneens tegen de prijsverhoging. Hij is van mening dat de hoge omloopsnelheid tijdens het feest voldoende winst genereert. Hij maakt zich meer zorgen over het verplicht recyclen van plastic bekers, een onderwerp waarover de lokale horeca nog altijd geen overeenstemming heeft kunnen bereiken.

Op 5 november gaan de leden van de vereniging Leut Neut Bon stemmen. Niet alleen over een nieuw bestuur maar ook over een eventuele verhoging van de prijzen. Voor- en tegenstanders van de aanpassing roepen hun medestanders op daar vooral bij te zijn.

De namen van de geïnterviewde ondernemers en hun bedrijven zijn vanzelfsprekend bekend bij de redactie van Streekomroep ZuidWest.