Bergen op Zoom

Prijzen van levensmiddelen blijven stijgen: ‘Ik heb dit nog nooit meegemaakt’

Gijs van Iwaarden Gijs van Iwaarden

De levensmiddelen worden steeds duurder, tot grote ergernis van het winkelend publiek. Sommige producten zijn al met minstens een euro gestegen en naar verwachting zullen de prijzen op korte termijn niet gaan dalen.

Voor Jan Geilings, eigenaar van Keurslagerij Geilings aan het Zonneplein in Bergen op Zoom, is de stijging voelbaar. Vooral de laatste paar maanden. “Eind 2022 is het bij ons begonnen. We konden het toen al merken aan het rundvlees en de kip”, vertelt Geilings. “Daarnaast is het varkensvlees de laatste tijd ook sky high gegaan. Je bent nu in totaal zo’n 2,50 euro duurder uit. Het is echt niet meer leuk.”

Veel klanten zien de prijsstijgingen maar al te goed terug in hun portemonnee. Niet alleen bij henzelf, maar ook bij elkaar. “Ik merk het ook aan andere mensen. Ze zetten hun net gepakte producten terug, nadat ze nog een keer nagedacht hebben of ze het wel écht nodig hebben”, vertelt een man die net klaar is met boodschappen doen. “Er komen de komende maanden nog allerlei rekening binnen. Mensen weten helemaal niet meer hoe ze het moeten doen. Laat staan ikzelf.”

Je hebt nog niet eens een vol mandje en dan ben je al 80 euro kwijt.

Het winkelend publiek ziet in dat de prijzen niet op korte termijn zullen dalen. Vaak hangt er bij dit onderwerp het ‘wat doe je eraan’-gevoel in de lucht. Zo ook bij de Bergenaren. “Ik denk dat we het er maar gewoon mee moeten doen. Wij doen ook boodschappen bij de boer, dat scheelt nog iets. Maar in de winkel schrik je af en toe wel als je de prijzen ziet.” Daarnaast moet je tegenwoordig meer betalen, voor minder producten. En dat zie je bij de kassa. “Je hebt nog niet eens een vol mandje en dan ben je al 80 euro kwijt.”

Wij hebben de prijzen nu nog niet verhoogd.

Dat de prijzen voor levensmiddelen de pan uit reizen, is volgens Geilings nog niet te merken in zijn winkel. “We proberen de prijsstijgingen op te vangen, zodat het nog een beetje betaalbaar blijft voor iedereen”, legt de keurslager uit. In de 27 jaar dat Geilings zijn beroep uitoefent heeft hij zo’n grote stijging nog nooit meegemaakt. “Wij hebben onze prijzen nu nog niet verhoogd. Het komt op dit moment voor een groot gedeelte uit onze eigen zak. Ik hoop dat de klanten inzien dat wij als detaillisten iedereen toch nog tegemoet proberen te komen.”