Halsteren

Prijzen voor inzamelaars van duizend gedumpte kerstbomen: ‘We gebruiken zelfs sleeptouwen’

Sven de Laet Sven de Laet

De feestdagen zijn al even achter de rug. Toch kreeg een groep kinderen uit de gemeente Bergen op Zoom woensdagmiddag nog een soort kerstcadeau bij de Intratuin in Halsteren. Samen zamelden zij vorige maand zo’n duizend gedumpte kerstbomen in. En dat verdient een prijs.

Na de feestdagen belanden veel kerstbomen op straat. “Daar worden ze gewoon weggegooid”, vertelt Loes Deelstra van Natuurpodium. “Mensen denken er niet over na dat het eigenlijk gewoon afval is. Het is een natuurproduct, dus ze gaan er vanuit dat het wel zal verteren. Of dat de gemeente het ophaalt. Maar het hoort gewoon niet op straat te liggen.”

We gebruiken onder andere sleeptouwen en een bolderkar.

En dus wordt via de actie de nodige hulptroepen ingeschakeld. Een van de fanatieke inzamelaars was Eva Gladdines. Samen met haar team Het Veldje was ze dagelijks in de weer. “Met z’n negenen hebben we er voor gezorgd dat alle bomen telkens werden opgehaald. Bijvoorbeeld bij de Kaai en de Lourdeskerk lagen er een hoop. Maar ook in de buurt van de Gevangenpoort.” Daarbij gaan ze trouwens geraffineerd te werk. “We gebruiken onder andere sleeptouwen en een bolderkar.”

In totaal werd er meer dan 17 duizend kilo aan kerstbomen opgehaald. De mensen die zich ook daadwerkelijk opgaven voor de actie, verzamelden samen zo’n duizend exemplaren. In het tuincentrum werden ze woensdag beloond voor hun arbeid. “Elke deelnemer krijgt in ieder geval een activiteit bij Natuurpodium”, vertelt Deelstra. “Dan kunnen ze iets bij ons in het bos komen doen.” En er waren meer prijzen te verdelen. “Bijvoorbeeld kaartjes voor Naturalis. Dat vonden we wel passend.”