Bergen op Zoom

Primeur: eerste flexflitspaal van Brabant staat in Bergen op Zoom

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Hardrijders in Bergen op Zoom kunnen de komende twee maanden beter wat minder gas geven als ze over Randweg West rijden. Daar staat namelijk sinds woensdagochtend een flexflitspaal. Dat is bijzonder, want het is namelijk de eerste ‘flexibele flitspaal’ van Brabant. Over twee maanden schuift de snelheidsmeter door naar de volgende locatie. “Maar na een poosje komt de flitspaal ook weer terug hoor!”

Een zogenoemde flexfliter is een verplaatsbare flitspaal. Daarvan worden er nu vijftig geplaatst door heel Nederland, die rouleren tussen 150 verschillende steden en dorpen. Dinsdag is de eerste paal in Hoorn geplaatst, woensdag de tweede in Bergen op Zoom, vlakbij het kruispunt van Randweg West met de Halsterseweg.

Binnen no time was de flexflitser geplaatst.

Wethouder Hans Peter Verroen ziet veel voordelen in de flexflitser. “Een vaste flitspaal is erg duur, en met een flexibele kan je overal handhaven waar het nodig is, wanneer het nodig is.” Zorgen dat automobilisten na het verwijderen van de paal weer het gaspedaal indrukken, heeft Verroen niet echt. “Als je weet dat er een paal kán staan, dan is de kans groot dan bestuurders zich aan die maximum snelheid houden.”

Fietsverkeer

Er is voor deze plek gekozen, omdat er enorm veel fietsverkeer over het kruispunt gaat. “Rond schooltijden is er een gigantische stroom aan scholieren uit bijvoorbeeld Halsteren, Tholen en Lepelstraat.” Maar er rijdt ook veel vrachtverkeer over de drukke weg. “Alle ingrediënten voor een gevaarlijke situatie. Een flitspaal is hier dus echt wel nodig.”

De accu in de flitspaal gaat ongeveer twee maanden mee. Daarna wordt deze vervangen, en vertrekt de paal naar de volgende locatie. Maar, blijf altijd op je hoede. “De flexflitser gaat hier gegarandeerd weer terug komen!”