Wouwse Plantage

Primeur Hel van de Pin: extra vrouwencompetitie in de laatste ronde

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het zit er weer op: de 68e editie van de Hel van de Pin in Wouwse Plantage. Een editie met een primeur, waarbij er een vrouwencompetitie toe is gevoegd aan de laatste ronde. En een recordaantal deelnemers. “Zo’n koers als deze vind je nergens in de regio.”

De Hel van de Pin heeft niet zomaar deze naam gekregen. “We fietsen op een fiets zonder versnellingen, met een plat stuur en zonder klikpedalen”, vertelt een van de vrouwelijke rensters die zich klaar maakt door de start. “Dat in combinatie met de onverharde Kolenbaan maakt het wel een pittige ronde.”

Naast een gigantisch aantal deelnemers – meer dan 300 – is Hel van de Pin-voorzitter Erwin van den Broek vooral trots op dé grote primeur van de wielerkoers. “In de laatste groep, waarbij de deelnemers 25 rondes moeten fietsen, hebben we dit jaar voor het eerst een damescompetitie.”

Prima eerste keer

“Het vrouwenwielrennen ontwikkelt zich erg snel, en bovendien doen ze het momenteel ook hartstikke goed”, vervolgt Van den Broek. “Daarom konden we niet anders dan deze speciale competitie toe te voegen aan de laatste ronde. En we hebben met vijftien vrouwelijke deelnemers een prima eerste keer.”

De dames startten dinsdagmiddag twee minuten eerder dan de mannen. “Gelukkig wel iets eerder, want die mannen kan ik toch niet bijhouden”, bekent een van de deelneemsters. “Maar dat maakt niet uit. Ik vind wel een clubje waar ik me bij aan kan sluiten. Ik heb er hartstikke veel zin in.”

Smaakt naar meer

Dit jaar vijftien vrouwelijke deelnemers, volgend jaar dertig, is het streven van Van den Broek. “Dat zou mooi zijn. We doen dit bovendien niet alleen voor de vrouwen, we doen dit voor iedereen. Aan het aantal terugkerende deelnemers is te zien dat de Hel een koers is waar renners graag terug naartoe komen. En wie weet doet volgend jaar Annemiek van Vleuten wel mee!”

Want de kracht van de Hel is niet alleen de bijzondere route die de renners afleggen. “Het is ook het feest er omheen. De kermis. De afterparty. Zoiets als dit vind je nergens in de regio.”