Roosendaal

Priscilla loopt heel Nederland door om aandacht te vragen voor agressie in OV

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Onder luid gejuich komt conductrice Priscilla van Barlingen aan op station Roosendaal. Om aandacht te vragen voor agressie en geweld tegen openbaarvervoerpersoneel loopt Priscilla zo’n 521 kilometer langs verschillende stations in Nederland. In totaal heeft ze er al bijna 300 kilometer opzitten.

“Ik heb vandaag dertig kilometer gelopen”, vertelt Priscilla als ze op station Roosendaal aankomt. Dagelijks krijgen Priscilla en haar collega’s te maken met agressie tijdens hun werk. In 2023 werden er 1042 meldingen gedaan van agressie tegen NS-medewerkers. Dit was een stijging van 8% ten opzichte van 2022, blijkt uit cijfers van de NS. Voor iedere melding loopt Priscilla 500 meter. Zo komt ze uiteindelijk dus aan de 521 kilometer. “Ik wilde iets ludieks doen om hier aandacht voor te vragen. Ik denk dat dit wel lukt”, lacht ze.

Het gaat verassend goed. Ik doe dit ongetraind.

Twee weken geleden is Priscilla haar wandeltocht gestart in Den Helder. Op haar rug heeft ze een grote rugzak met een vlag eraan met de tekst: ‘agressie spoort niet’. Ze loopt onder andere langs Amsterdam, Utrecht, Nijmegen en Den Bosch. Nu komt de conductrice door verschillende West-Brabantse steden en dorpen. Maandag 8 juli vervolgt ze haar reis vanaf Breda, Prinsenbeek, Etten-Leur en dus Roosendaal. Haar dochter Anouk loopt ook een stuk mee om haar moeder te steunen.

“Het gaat verassend goed. Ik doe dit ongetraind, maar niet onvoorbereid”, legt Priscilla uit. “Tijdens mijn werk als conducteur leg ik ook heel wat kilometers af, maar nu zitten er wel dagen van veertig kilometer bij. Dat is wel even wat anders.”

Als ik langs de treinen en stations loop, dan zie ik waar ik het voor doe.

“Als ik langs de treinen en stations loop, dan zie ik waar ik het voor doe.” Priscilla vindt dat ze de mooiste baan heeft die er is. “Dit moet alleen wel zo blijven.” Helaas krijgt ook Priscilla tijdens haar werk met geweld te maken. “Ik ben één keer gewond geraakt. Dat is écht heftig.” Ze hield hier een gekneusde hand, pols en drie ontvelde plekken aan over.

Aandacht

Door haar actie hoopt Priscilla dat er aandacht komt tegen de agressie en het geweld. “Ik wordt tijdens het wandelen vaak herkend. Dat is wel erg leuk.” Toch is Priscilla haar doel nog niet bereikt. “Ik wil dat het onder de aandacht van de landelijke politiek komt.” Tot op heden heeft ze nog niks gehoord van een politicus. En dat vindt ze best teleurstellend. “Ik weet dat ze dit wel meekrijgen, maar tot nu toe leven ze onder een politieke steen, denk ik.”

Na Roosendaal gaat de conductrice naar Dordrecht en komt ze onder andere langs Rotterdam en Alphen aan de Rijn. Haar eindstation is Den Haag. Daar hoopt ze op een mooi ontvangst. “Ik denk dat als ik daar aankom ik wel een traantje zal laten als ik mijn vriend weer zie.”