Roosendaal

Proeftuin Burgemeester Prinsensingel in Roosendaal wordt definitief

De proeftuin aan de Burgemeester Prinsensingel blijkt een succes.

Anouk Houweling Anouk Houweling

De gemeente Roosendaal wil de proeftuin Burgemeester Prinsensingel definitief maken. De straat is niet de eerste proeftuin, maar komt wel als eerst in aanmerking voor een herinrichting. In de straat is eenrichtingsverkeer ingesteld en een maximum snelheid van 30 kilometer per uur. Volgens de gemeente is de proeftuin ‘zeer geslaagd’.

In totaal zijn er op dit moment vijf proeftuinen in Roosendaal, waarvan de Burgemeester Prinsensingel er één is. Deze straat is geen onderdeel van een groter plan en dus kan de gemeente hier nu al beginnen met de herinrichting. Het Stationspark is dat bijvoorbeeld wel, want daar wil de gemeente nog meer plannen voor maken.

Tijdens de testperiode is er ook een straatonderzoek gedaan. Daarin werd mensen gevraagd naar de wensen voor de toekomst van de straat. Een aantal van die reacties waren: ‘rustiger verkeer’, ‘meer groen’, ‘het moet gezelliger worden’, ‘dat de straat schoon en opgeruimd blijft’ en ‘speeltoestellen voor kinderen’.

Wat is een proeftuin ook alweer?

Een proeftuin is een deel van – in dit geval – een straat waar getest wordt met verschillende verkeersmaatregelen. Het doel ervan is om op korte termijn dingen te kunnen aanpakken die beter moeten. Daarbij wordt ook bewoners gevraagd om mee te denken. Als blijkt dat iets goed werkt, kan het worden verwerkt in een definitief plan. Dat is nu dus het geval bij de Burgemeester Prinsensingel.

Dankbare proeftuin

Vanwege de vele mogelijkheden en de inzet van de bewoners van de straat, noemt de gemeente het een dankbare straat als proeftuin. De proeftuin bestaat sinds augustus 2023. Het werd toen het een fietsstraat waar de auto te gast is, en er kwam een maximale snelheid van 30 kilometer per uur. Ook is eenrichtingsverkeer ingesteld waarbij het beide richtingen op is getest. Zowel in de richting ‘stad in’ als ‘stad uit’.

De straat is een fietsstraat geworden, auto’s zijn te gast.

Uit de testen is gebleken dat alle drie de aanpassingen een succes zijn. De bewoners uit de straat ervaren minder verkeerdrukte.  Maar er zijn nog steeds mensen die zich niet aan de snelheid houden. Daarom moeten er nog extra maatregelen komen om ervoor te zorgen dat dat wél gaat gebeuren.

Verkeerskundigen hebben de testen met het eenrichtingsverkeer bekeken en kwamen tot de conclusie dat de richting ‘stad uit’ de beste is. Dat betekent dat er alleen nog van de Kloosterstraat naar de Brugstraat gereden kan worden. Daarbij hebben de verkeerskundigenrekening gehouden met de verkeerveiligheid op nabijgelegen kruispunten en verkeerafwikkeling bij calamiteiten. Ook de meningen van bewoners speelde een rol, aldus de gemeente.

Doorpakken

Er zou zowel fysiek als financieel ruimte zijn om de Burgemeester Prinsensingel nu meteen aan te pakken. “Het is namelijk niet logisch om in de tussentijd de oude situatie met tweerichtingsverkeer terug te brengen”, luidt de uitleg.
“Dat leidt tot verwarring bij de weggebruikers.”

Voor de herinrichting vraagt het college nu aan de raad om budget vrij te maken om aan slag te kunnen. Het gaat om een bedrag van 450 duizend euro. Als de raad ermee instemt kunnen de lijntjes worden uitgezet om de inrichting van de Burgemeester Prinsensingel definitief te maken. De andere proeftuinen zijn ook meegenomen in een evaluatie, maar hier is nog geen sprake van een definitief plan.

Andere maatregelen zijn bloembakken en dranghekken.