Bergen op Zoom

Professionalisering om Bergse weekmarkt toekomstbestendig te houden

Foto: Erik Scheel - Pexels

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

De weekmarkt, die elke donderdag neerstrijkt in het centrum van Bergen op Zoom, wordt geprofessionaliseerd. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten.

Het plan komt overigens van de ondernemers zelf. Ondernemersvereniging Sterck had namelijk weinig draagvlak voor een verzelfstandiging van de weekmarkt. “Niemand wil in dat gat springen”, geeft gemeentewoordvoerder Erwin Stander als reden.

Daarom schakelde de gemeente eerder al de hulp in van Stichting De Markt van Morgen. Ondanks dat het aantal kramen de afgelopen jaren afnam naar ongeveer negentig, volgens een online platform voor citytrips en stadsbezoeken door heel Europa, is er toch onderzoek gedaan naar het toekomstbestendig houden van de weekmarkt.

Ruimte voor ondernemerschap

“Die willen we namelijk wel behouden”, vertelt wethouder Letty Demmers. Daarnaast ziet ze dat veel ondernemers bezig zijn met aanpassingen in hun aanbod. Ook marktbezoekers worden hierin meegenomen, zodat zij in de kraampjes aantreffen waar zij behoefte aan hebben.

Momenteel wordt de marktverordening geactualiseerd en wordt er gewerkt aan een bedrijfsmatigere aanpak, met ruimte voor ondernemerschap. Hierin worden de rol, kwaliteit en locatie van de weekmarkt meegenomen. “Met de huidige locatie is niks mis, maar we moeten kijken of we die op deze manier in stand kunnen houden”, vervolgt Demmers.

Zo zijn een aantal voorzieningen, zoals aggregaten, in het westelijke gedeelte van de Stationsstraat, Van der Rijtstraat, Korenbeursstraat en Wouwsestraat tot aan Gouvernementsplein verouderd. Ook worden er een aantal nieuwe veiligheidsafspraken gemaakt.

Bruisende binnenstad

Hoe het plan er concreet uit gaat zien en welke kosten hiermee gepaard gaan, is nog niet bekend. De gemeente hoopt uiteindelijk, in samenwerking met de ondernemers, ‘een bruisende en levendige markt met tevreden consumenten te realiseren.’ “Dat draagt bij aan de aantrekkingskracht van de binnenstad van Bergen op Zoom”, besluit Stander.

Lees ook: Weekmarkt Bergen op Zoom definitief naar nieuwe locatie