Hoogerheide

Project Help geeft horeca en sportclubs steuntje in de rug

Redactie Redactie

De coronacrisis hakt er aardig in bij lokale horeca ondernemers en sportclubs. Om die reden is project Help in het leven geroepen. Project Help is er om horecabedrijven en sportverenigingen in de gemeente Woensdrecht een steuntje in de rug te geven. “Er zijn steeds meer faillissementen en verenigingen staan op het randje van de afgrond. We willen voorkomen dat er nog meer leed ontstaat.”

Door: Vincent Krijtenburg en Roland Pijnen

Eline de Lange is ondernemer en fysiotherapeut in de gemeentes Etten-Leur en Woensdrecht. Project Help is er voor horecabedrijven en sportverenigingen in beide gemeentes. De Lange heeft het project gestart nadat sportverenigingen en horecabedrijven wederom moesten sluiten. “Ik heb een project opgezet om de lokale horecaondernemingen en de lokale sportverenigingen in deze moeilijke coronatijd een steuntje in de rug te geven.”

Project Help

Ze vind dat horecabedrijven en sportverenigingen erg zwaar werden getroffen. “Wij als (zorg)ondernemers zijn ook de dupe geweest van de coronacrisis. Nu hebben we het voordeel dat wij gewoon ons werk kunnen blijven doen. Er zijn andere beroepen die dat niet kunnen, waaronder de horeca en de horeca in de sport (sportkantines, red.). Ik heb daar als ondernemer mee te maken en vond dat zij zo meer werden gedupeerd in mijn persoonlijke visie.” Ze zag op Facebook dat iemand zich afvroeg waarom er nu geen giro555 is. Volgens De Lange is het project te vergelijken met het landelijk noodkreet voor rampgebieden.

Hoe het werkt

Er zijn twee mogelijkheden om te doneren. Je kunt een geldbedrag doneren of een product uit de webshop kopen. Als je een geldbedrag doneert, gaat het gehele bedrag naar ondernemers. 50% naar een lokale horecagelegenheid en 50% naar een sportvereniging. Kies je voor dat tweede, dan gaat 5 euro van de aankoop naar een organisatie. Je kunt zelf kiezen voor welke onderneming en/of vereniging je wilt doneren.

De Lange verwacht niet dat de horecaondernemingen en sportverenigingen dit jaar nog open gaan. Je kunt dan ook tot 31 december doneren. De donaties worden in januari 2021 aan de begunstigde horecaondernemingen en sportverenigingen overgemaakt. Om belangenverstrengeling te voorkomen heeft De Lange een vriendin bereidt gevonden het gedeelte van de donaties achter de schermen op financiële basis te checken. “Leonie Bezemer (penningmeester dorpsplatform Hoogerheide) is in het dagelijks leven politieagent, dus een betere controleur kon ik niet wensen”, lacht De Lange.

Webshop

De Lange werkte aan de site met Martijn Smidtman. Donderdagavond 12 november kon er voor het eerst besteld en gedoneerd worden. Op de site is te zien hoeveel euro er opgehaald is. Vrijdag was de huidige stand €6,30. Het liep niet storm, maar inmiddels (maandag) is er al €72,60 opgehaald.

Ook de lokale drukkers helpen mee. Je kunt een product aanschaffen of bedrukken met je eigen tekst. De “cadeaus” zijn op te halen bij drukkerij Hendrickx, Achter de Molen 8 te Etten-Leur en bij drukkerij Van Gorsel, Bergstraat 34 te Ossendrecht. De Lange is dankbaar voor de hulp van de drukkerijen. “Ik heb hulp gehad van drukkerij Hendrickx met het bedenken van producten voor op de site.”

Leden van sportverenigingen en mensen die de horeca steunen willen steunen kunnen sportartikelen en kookspullen kopen. Met de winter en feestdagen in aantocht kun je er ook kerstartikelen, truien en paraplus kopen. Dit zijn alle artikelen die te koop zijn: Kerstkaarten set (€7.50), Mondkapje (€12.50),  Keukenschort (€12.50), Kalender HELP (€12.95), Bidon bedrukt (€14.25),  Hardloopvest (€15.00), Paraplu Help (€24.95), Kerst trui (€24.95) en een Foto op canvas (€32.50). Het geldbedrag dat je wilt doneren kun je niet volledig zelf bepalen. Er zijn een aantal opties waaruit je kunt kiezen. Dat zijn: €1.00, €2.00, €5.00, €10.00, €20.00 en €50.00. De Lange heeft bewust gekozen voor twee mogelijkheden om te doneren. “We dachten dat het leuker zou zijn als je het gevoel had dat je iets fysieks terugkreeg.”