Bergen op Zoom

Protest tegen massale bomenkap voor nieuwe 380Kv-lijn

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Een bosgebied van 20 hectare moet het veld ruimen voor een nieuwe 380Kv-lijn van netbeheerder TenneT. Een groep Bergenaren is fel tegen de plannen en is een on-line petitie gestart. Die is inmiddels meer dan 15.000 keer ondertekend. Donderdagavond werden gemeenteraadsleden en wethouder Barry Jacobs rondgeleid door het gebied, om ze bij te praten over de gevolgen.

Het besluit om een 380kv-netwerk aan te leggen is vorig jaar genomen. En als het aan TenneT ligt, komen de nieuwe hoogspanningsmasten midden in het Bergs natuurgebied te staan. Grote delen van de Bergse bossen Lievensberg, Zoomland, Groot Molenbeek en achter Stayokay of het bos bij Manege Molenzicht worden weggekapt.

Minister

De plannen voor de massale bomenkap liggen bij de minister en die maakt medio juni zijn keuze. De Gemeente Bergen op Zoom zit in een commissie die de minister nog mag adviseren. Volgens de actiegroep kan de gemeente de minister op andere gedachten brengen door een nieuwe verbinding voor te leggen: onder de grond, tussen de bossen door in plaats van er dwars doorheen.

Onderzoeken

De actiegroep hoopt dat de gemeente met dat advies naar de minister stapt. Gaat de minister akkoord, dan is netbeheerder TenneT bereid om naar de ondergrondse variant te onderzoeken.