Geen regio geselecteerd

Provincie verkoopt Mariadal voor 3,3 miljoen euro aan BVR

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

De provincie Noord-Brabant gaat waarschijnlijk het Klooster Mariadal in Roosendaal verkopen aan de BVR Groep. Het verkoopcontract wordt naar verwachting in november ondertekend. BVR heeft een bod uitgebracht van 3,3 miljoen euro.

Uit bijna twintig plannen is gekozen voor het plan van BVR.  “De BVR Groep zorgt voor een toekomstbestendige invulling van de plek, met behoud van het cultuurhistorisch erfgoed én met toegevoegde waarde voor Brabant en voor Roosendaal. Hiermee hebben we langdurige leegstand in het hart van de gemeente voorkomen”, aldus gedeputeerde Henri Swinkels. 

De provincie kocht klooster Mariadal in 2013 aan, omdat het een belangrijke rol vervult in het verhaal van religieus Brabant. Vanuit dit klooster is het onderwijs aan meisjes in de provincie gestart en uitgebouwd. Swinkels: “Het behoud van de cultuurhistorische waarden van het complex is bij de herontwikkeling dan ook essentieel. Net als het behouden van de verhalen die bij het complex horen. Want erfgoed krijgt pas waarde door de verhalen die er bij horen, ons erfgoedbeleid is gebaseerd op verbeelding en verbinding.”

Theo Klijn, hoofd vastgoedontwikkeling van BVR: “We zijn ontzettend blij en trots dat de keuze op ons, een Roosendaals familiebedrijf, is gevallen.  We gaan Mariadal en haar tuin opnieuw inrichten en openstellen voor het publiek. De tuin wordt een nieuwe oase van rust in het centrum van Roosendaal. We gaan het klooster opnieuw indelen met als functies wonen en zorg. Voor het zorghuis hebben we een intentieovereenkomst gesloten met Woonzorgcentrum St. Elisabeth, ook een plek waar de zusters nu wonen. In de kapel komt horeca met culturele en maatschappelijke functies. Ook komen er ongeveer vijftig nieuwe woningen naast het klooster.”

Daarnaast word in de voormalige boomgaard de zogenoemde ‘Stroomgaard’ gerealiseerd. Dit wordt een proeftuin voor innovatie, met bijvoorbeeld PV-panelen op de daken en een WKO (warmte-koude opslag) voor de woningen en het klooster.