Hoogerheide

Puk (17) uit Hoogerheide wil naar het WK voltige in Zweden

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Puk van Ierland uit Hoogerheide is nog maar zeventien jaar, maar is hard bezig met naam maken in de topsport. Sinds vijf jaar doet ze aan voltige. En nu wil ze zich kwalificeren voor het wereldkampioenschap in Zweden, dat in juli plaatsvindt. Dat kost veel geld, en daar heeft de fanatiekeling iets op bedacht.

De sport voltige is nog niet erg bekend. “Maar paardenliefhebbers zullen het wel kennen”, vertelt Puk. Voltige is namelijk een soort turnen, maar dan op de rug van een paard. “Zo ben ik er ook terechtgekomen. Ik wilde graag paardrijden, maar ook turnen. Toen kwam ik bij voltige terecht.”

Vijf jaar geleden begon Puk met de sport bij een manege in Hoogerheide. “Ik reed toen al een poosje paard, dus het paardrijden kende ik al wel.” Maar al snel bleek dat Puk goed was, en de manege stopte met de voltigelessen. Ze stapte over naar lessen in België. “Zij konden me op een gegeven moment niet meer verder helpen.” En dus traint ze nu vier keer per week in Odiliapeel, dat is meer dan anderhalf uur rijden vanaf haar huis.

Rollercoaster

In 2022 deed Puk voor het eerst mee aan een internationale wedstrijd. Daarvoor reisde ze af naar Saumur, in Frankrijk. “Dat ging verrassend goed.” Ze behaalde een EK/WK punt. Daarvan heb je er twee nodig om mee te kunnen doen aan een Europees- of wereldkampioenschap. “En bovendien ben ik toen in contact gekomen met de bondscoach van Nederland. Die was erg enthousiast. Alles is dus ineens erg snel gegaan, echt een rollercoaster.” Datzelfde jaar is Puk tevens Nederlands kampioen geworden.

Puk tijdens haar deelname aan het NK | Foto: Volti-motion.

Nog één punt te behalen dus, en dan mag Puk in juli naar Zweden. “Ik heb nog een aantal wedstrijden in het vooruitzicht, en train keihard. Dus ik heb er wel vertrouwen in.” Het behalen van die ene punt is dan ook niet haar grootste zorg. “Topsport is erg duur, en de voltige levert vrijwel niks op.” Puk maakt bijvoorbeeld hoge kosten voor haar lessen, haar trainer, haar paard en de transportkosten. En haar reiskosten als ze iedere keer naar Odiliapeel afreist natuurlijk.

The vaulting baker

Daar heeft de sportster iets op bedacht. “Mijn tweede grote hobby is bakken. Dat doe ik al van jongs af aan.” Daarom verkoopt Puk haar baksels, met de hoop om zo wat extra geld op te halen om haar sport te kunnen blijven betalen. Via haar website zijn de lekkernijen te koop. Ook is er een crowdfunding. “Ik blijf heel hard trainen, heel hard werken en heel veel bakken. Hopelijk kan ik jullie dit voorjaar dan vertellen dat ik naar Zweden ga!”