Putte

Putte krijgt voor 25.000 euro boombakken die inwoners zelf gaan neerzetten

Foto: Alexandra Koch | Pixabay

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Het dorpsplatform Putte gaat voor 25.000 euro aan boombakken wegzetten langs de Antwerpsestraat in Putte. De bomen geven de straat natuurlijk een mooi groen uiterlijk. Maar de bakken zijn ook bedoeld om het verkeer af te remmen. Het dorpsplatform Putte heeft zelf 3.300 euro voor de boombakken. De gemeente geeft 15.000 euro. En de rest komt van het Prins Bernhardcultuurfonds en de sponsor Tummers Plaatbewerking uit Hoogerheide. Het werk zelf is gratis, want vrijwilligers gaan de boombakken in elkaar zetten en beplanten.

Toen de gemeente Woensdrecht de Antwerpsestraat in Putte ging inrichten, kwam het dorpsplatform met het idee voor de boombakken. “In de cortenstalen boombakken komen groenblijvende Portugese laurier bomen,” laat het dorpsplatform weten. En niet alleen de Antwerpsestraat krijgt nieuwe beplanting. “Het Jordaensplein zal verfraaid worden met langwerpige bakken met houten bankjes ertussen. In de bakken komen dezelfde Portugese laurieren, maar dan in leivorm.”

Omwonenden en ondernemers gaan water geven

De gemeente heeft niet alleen 15.000 euro beschikbaar gesteld voor de boombakken. Ze helpt ook met wat voorbereidende werkzaamheden. En als het jaarmarkt is, moeten de bakken met bankjes tijdelijk naar een andere plek. Ook dat regelt de gemeente. Tot opluchting van het dorpsplatform. “We zijn blij, dat de gemeente zorgdraagt voor de verplaatsing van de bakken en banken tijdens de jaarmarkt. Dit zou voor het dorpsplatform niet haalbaar zijn geweest.”

Maar verder doet Putte het vooral zelf. Want vrijwilligers zullen voor de laurierbomen moeten zorgen. Het dorpsplatform heeft die vrijwilligers gevonden onder omwonenden en ondernemers. Zij gaan de bomen water geven. Ook de aanleg van de bomenbakken doen de dorpelingen zelf: aanschaf, montage en invulling. “Dit is een mooi voorbeeld van een echt burgerinitiatief: het dorpsplatform heeft zelf vrijwilligers en sponsoren gezocht en stroopt ook zelf de mouwen op bij de plaatsing van de boombakken,” aldus wethouder Jeffrey van Agtmaal.

Vrijwilligers gaan de boombakken dit najaar plaatsen

Het lijkt er op dat het dorpsplatform de boombakken in het najaar kan plaatsen, na de jaarmarkt. En omdat er met vrijwilligers gewerkt wordt, zullen ze vooral in de weekenden bezig zijn. Het is veel werk geweest om de komst van de boombakken voor te bereiden, heeft wethouder Van Agtmaal gemerkt. Maar nu is het dan toch eindelijk bijna zo ver. “Er zijn diverse gesprekken in de voorbereiding geweest tussen het dorpsplatform Putte en de gemeente, maar ik ben blij dat het plan nu gerealiseerd kan gaan worden.”