Putte

Putte vreest toeloop arbeidsmigranten op Hazeduinen: ‘Hoeveel kan een dorp verdragen?’

Recreatiecentrum Hazeduinen in Putte. (Foto Google StreetView)

Han Verbeem Han Verbeem

Ron van Put verwoordt dinsdagavond in de Woensdrechtse Opinieraad de onvrede van het Dorpsplatform Putte en dorpsbewoners. Deze hebben vorige maand een petitie ingediend, en willen niet dat de gemeente alsnog een vergunning verleent voor de illegaal gebouwde chalets op recreatiepark Hazeduinen in Putte. Zij vrezen dat het park fors meer arbeidsmigranten zal huisvesten – met alle overlast voor de omgeving van dien. Maar wethouder Rainier Schuurbiers moet meewerken aan de plannen, zegt hij.

De eigenaar van recreatiepark Hazeduinen in Putte heeft 22 nieuwe chalets té groot gebouwd en daarom is de bouw stilgelegd. Inmiddels heeft de gemeente de bouwstop opgeheven en dat is de omwonenden een gruwel. “Er is een buitenproportioneel aantal arbeidsmigranten in Woensdrecht ingepland, die geen band met de gemeente hebben”, zegt de inspreker.

Wettelijk toegestaan

Wethouder Rainier Schuurbiers geeft toe, dat de ontwikkelaar het Woensdrechtse college toestemming heeft gevraagd om zelfs de helft van álle  199 chalets -afgerond honderd huisjes- op Hazeduinen te mogen ombouwen voor migrantenhuisvesting. En daar is volgens hem geen speld tussen te krijgen: “Volgens de huidige regels mag dat.” Daarbij is per twaalf vierkante meter één migrant toegestaan. “En daaraan hebben we als gemeente te voldoen.”

Alsnog legaliseren

Wat betreft de vergunning voor de 22 nieuwe chalets op Hazeduinen, zegt wethouder Schuurbiers dat deze volgens het bestemmingsplan alsnog gelegaliseerd kunnen worden. “Die aanvraag loopt momenteel nog.” De  huisjes maken deel uit van een vernieuwingsplan van in totaal 40 chalets. Daarvan voldoen achttien wél aan de bouweisen.

Beleid werkt niet

Raadslid Marleen Michielsen-Govaerts (CDA) stelt “in een snelle berekening dat het om 500 migranten gaat.” Het eerdere beleid van de gemeente uit 2019 om per recreatiecentrum 50 procent migranten toe te staan, blijkt niet te werken. “Dit is niet wat we hebben beoogd. Een vakantiepark moet een vakantiepark blijven.” Zij vindt dat ondernemers die arbeidsmigranten inzetten, deze maar op hun eigen terrein moeten onderbrengen. Daarin krijgt ze steun van Guy Janssen (D66): “Dit moet terug op de politieke agenda.”

Leefbaar houden

Hoeveel arbeidsmigranten mógen er eigenlijk verblijven om Putte leefbaar te houden – vraagt Michielsen-Goyvaerts (CDA) zich af. Zij wil weten welke mogelijkheden er binnen de wet zijn, “om te voorkomen dat het uit de hand loopt.” Want Putte heeft al te maken met een toename van migranten in het algemeen – merkt Joey Pals (VVD) op. Hij roept op tot overleg met de eigenaar en wil “een gedragen situatie op Hazeduinen die werkbaar is voor iedereen.” Voor Tara van Honschoten (PvdA) is het “duidelijk dat dit niet is zoals we het allemaal bedoeld hebben.” Als er twee mensen per chalets komen te wonen, heeft haar partij geen bezwaar. “Maar vier is wel een beetje veel.”

Niet gecommuniceerd

John Mathijssen (AKT) vindt de gang van zaken onbegrijpelijk. “Er ligt een petitie die gesteund wordt door belanghebbenden uit de gehele omgeving. Er wordt niet gecommuniceerd.” Mathijssen merkt op dat recreatieparken Hazeduinen en Familyland in Hoogerheide in handen zijn van één en dezelfde eigenaar – en voorziet ook daar een uitbreiding van arbeidsmigrantenhuisvesting. En hoeveel er wérkelijk in de gemeente verblijven… op die vraag moet de wethouder het antwoord schuldig blijven. “We mogen geen mensen registreren op basis van nationaliteit of beroep.” De gemeente is voor de aantallen “daarom geheel afhankelijk van de parkbeheerders”, zegt hij.

Onduidelijk

Voor de Puttenaren is de onrust in elk geval nog niet weg, moet Mathijssen uiteindelijk constateren. “Ook al omdat het voor ons als raadsleden allemaal nogal onduidelijk is.” Voor AKT mag de kwestie al in de Opinieraad van april opnieuw aan de orde komen.