Bergen op Zoom

PvdA Bergen op Zoom wil opheldering over lobby rond HBO in Suikerlab

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De PvdA in Bergen op Zoom is niet blij met de gang van zaken rond het Suikerlab en het wegblijven van de HAS Hogeschool.

Het Suikerlab werd door de gemeente Bergen op Zoom gekocht voor ruim 2 miljoen euro, zodat er een HBO-opleiding in het pand gevestigd kon worden. Maar de HAS heeft besloten geen HBO-opleiding te beginnen in Bergen op Zoom. En dus moet de gemeente op zoek naar andere huurders voor het Suikerlab.

De PvdA zag de bui al hangen. “Helaas wordt wat bij hebben voorspeld werkelijkheid,” verzucht PvdA-raadslid Joey van Aken. Hij vraagt zich af hoe de onderhandelingen met de HAS Hogeschool zijn verlopen. En waarom burgemeester en wethouders niet beter gecommuniceerd hebben met de gemeenteraad.

Roosendaal wel HBO

 De PvdA wil weten waarom het andere steden wel lukt om grote projecten te laten slagen en Bergen op Zoom niet. Van Aken verwijst daarbij naar Roosendaal, waar afgelopen september wel een HBO-opleiding van start is gegaan. “Waarom grijpen wij als Bergen op Zoom altijd mis?”

De PvdA begrijpt ook niet waarom burgemeester en wethouders zo snel besloten hebben om het Suikerlab te kopen. Van Aken: “Je gaat eerst een gebouw kopen zonder dat je weet of het HAS wel komt.” Bergen op Zoom streeft er naar uiterlijk in 2020 een HBO-gemeente te zijn. “Nu het HAS uit beeld is, zijn we benieuwd hoe dat gerealiseerd kan worden,” zegt Van Aken.

Duur grapje

De PvdA zegt samen op te trekken met Lijst Linssen. De partijen willen weten wat de gemeente tot nu toe al heeft uitgegeven aan het Suikerlab. Ze denken daarbij aan de kosten voor het opknappen, maar ook aan kosten zoals de uren die ambtenaren er al aan hebben gewerkt. Van Aken: “We zouden willen weten hoe duur dit grapje is geweest en hoeveel dit nog gaat kosten.”