Bergen op Zoom

PvdA en Lijst Linssen willen supermarkt in De Gagel behouden

De Aldi aan de Holleweg in winkelcentrum De Gagel. Foto: © Google Maps

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De PvdA en Lijst Linssen roepen het college van de gemeente Bergen op Zoom om een supermarkt te behouden in de Bergse wijk Gageldonk-Oost. Wijkbewoners maken zich zorgen over het vertrek van de Aldi uit winkelcentrum De Gagel. Het zou betekenen dat ze een paar kilometer verderop boodschappen moeten doen. En dat is vooral voor veel ouderen, waarvoor geen supermarkt op loopafstand is, te moeilijk.

De Aldi is van plan te verhuizen van winkelcentrum De Gagel naar winkelcentrum de Zeeland. De PvdA steunt buurtbewoners in hun strijd om de supermarkt in hun wijk te houden. En als dat niet de Aldi is, dan toch in elk geval een andere. Er is een online petitie, waar wijkbewoners hun handtekening kunnen zetten. Er wordt huis-aan-huis een folder in de bus gedaan en er is een Facebook-actie.

Te ver voor ouderen

De dichtstbijzijnde andere supermarkten liggen aan het Zonneplein, aan de Kamperfoeliestraat en bij de Glacis. Dat is een paar kilometer van De Gagel vandaan. “Voor mij is dat niet te doen”, zegt de 78-jarige Joke. Zij woont in één van de Heiningenflats op een paar honderd meter van de Aldi. Het lukt haar niet meer om grotere afstanden af te leggen met de fiets of de bus. “De gemeente wil, dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Dan zijn er wel goede supermarkten en winkels in de buurt nodig.”

Adam Ahajaj is raadslid voor de PvdA: “Natuurlijk is het goed dat Gageldonk-West een boost krijgt met een modern winkelcentrum. Maar we mogen het oostelijk deel van de wijk, aan de andere kant van de Vijverberg niet vergeten. Daar wonen de meeste ouderen. De leefbaarheid van de wijk staat op het spel.” Hij snapt ook wel dat je een bedrijf niet kan tegenhouden als het wil verhuizen. Maar je kunt het wel ontmoedigen.

Lijst Linssen sluit zich aan

Sander Siebelink, raadslid van Lijst Linssen, volgt de redenering van de PvdA en maakt zich eveneens sterk voor het behoud van een supermarkt in winkelcentrum De Gagel. “We gaan voor een en-en-scenario. Het is perfect mogelijk dat er een supermarkt bijkomt in De Zeeland, maar dat mag niet ten koste gaan van een supermarkt hier in Gageldonk-Oost. Bij beide winkels is er een ander publiek. De Zeeland is er voor heel de gemeente en voor mensen van buitenaf, bijvoorbeeld vanuit Tholen. Hier in Gageldonk-Oost moet er een supermarkt zijn voor de wijkbewoners.”

Gemeente kan helpen

Ahajaj vraagt de gemeente Bergen op Zoom om in te grijpen. “Als een bedrijf wil verhuizen of wil stoppen dan hou je dat in principe niet tegen. Maar de gemeente kan wel een streep zetten door de verhuizing naar De Zeeland. Daarnaast kan de gemeente zich tot het uiterste inspannen om te zorgen dat er een nieuwe winkel voor in de plaats komt. Dat is in Nieuw-Borgvliet uiteindelijk ook gelukt, met de komst van de Lidl.”

Als je de petitie ook wilt ondertekenen dan kun je hier terecht op de website van Avaaz. De PvdA heeft de actie ook op Facebook gezet. De link naar dat berichtje vind je hier.