Roosendaal

PvdA Roosendaal wil mondkapjes voor minima

PvdA Roosendaal springt in de bres voor mondkapjes voor minima. © Nationale Beeldbank

Maarten Elst Maarten Elst

Als het aan PvdA Roosendaal en de FNV ligt, stelt gemeente Roosendaal op korte termijn geld beschikbaar voor mondkapjes voor de minima. Fractievoorzitter Michael Yap heeft het college vragen gesteld om in te spelen op de toenemende behoefte van de minima. Yap verwijst naar de gemeente Rotterdam waar de voedselbank gratis mondkapjes uitdeelt aan personen met een laag inkomen. Ook zijn de mondkapjes in de regio Rotterdam verkrijgbaar via het AOW- en jeugdtegoed bij thuiswinkels.

Door: Maarten Elst

PvdA-fractievoorzitter Michael Yap sluit zich aan bij de oproep van FNV eind september. Daarin staat te lezen dat de FNV zich zorgen maakt om de extra kosten die de minima moeten maken ten tijde van de coronacrisis. Yap stelt de vraag of het mogelijk is om in Roosendaal een financiële vergoeding voor mondkapjes voor minima te verstrekken vanuit de bijzondere bijstand of, wat de voorkeur van PvdA Roosendaal heeft, een tijdelijke algemene regeling. ,,Desnoods door alle minima mondkapjes of uitwasbare mondkapjes te schenken”, schrijft de fractievoorzitter aan het college.

Rotterdam

Yap verwijst naar de gemeente Rotterdam waar het voorstel van de FNV al voeten aan de grond heeft gekregen. Sinds 1 juni van dit kalenderjaar gold er al tijdelijk een mondkapjesplicht in de steden Rotterdam, Amsterdam en Den Haag. ,,Een mondkapje is al gauw 1 euro”, laat FNV-bestuurder Maureen van der Pligt weten. ,,Als je er iedere dag een moet dragen, ben je dertig euro kwijt. 30 euro per maand per persoon is voor iemand die de touwtjes al aan elkaar vast moet knopen een flinke aanslag.”

‘Financiële situatie mag gezondheid niet belemmeren’

In een brief aan het Roosendaalse college stelt Yap: ,,Wat ons betreft mag je financiële situatie nooit een belemmering zijn voor een veilige, gezonde leefsituatie. Bent u bereid om mondkapjes beschikbaar te stellen voor minima?”. Yap biedt in zijn brief twee voorstellen aan. ,,Zo ja, gaat u (net als in Rotterdam, red.) met de voedselbank kjken of mondkapjes meegegeven kunnen worden in de voedselpakketten? Of gaat u in overleg met anderen binnen en buiten de eigen organistie die hier een rol in kunnen spelen?”