Bergen op Zoom

PvdA voert pleidooi voor voldoende stageplaatsen in coronatijd

Foto: Pixabay

Han Verbeem Han Verbeem

Sinds het uitbreken van de coronacrisis is het aantal stageplaatsen met 50 procent afgenomen in vergelijking met 2019, zo constateert de Bergse PvdA. Dat is voor de raadsleden Joey van Aken en Adam Ahajaj reden tot zorg. Zij willlen de garantie dat bij de gemeente Bergen op Zoom geen stageplekken verdwijnen of niet worden ingevuld. Ook in het bedrijfsleven moet er meer aandacht komen voor het behoud van voldoende stageplaatsen.

Dat schrijven de twee PvdA-raadsleden dinsdag in een brief aan het Bergse college van B&W. “Onze fractie is van mening dat niet alleen de gemeente Bergen op Zoom, maar ook andere overheden in de regio en het bedrijfsleven hun verantwoordelijkheid moeten pakken om een tekort aan stageplekken te voorkomen.”

Terugloop

De terugloop van het aantal beschikbare stageplaatsen heeft diverse redenen, aldus Van Aken en Ahajaj. “Sommige leerbedrijven moeten tijdelijk hun deuren sluiten of stappen over op thuiswerken, waardoor het onmogelijk wordt om stages te starten en af te ronden. Hierdoor kan er studievertraging ontstaan.” Er zijn gevallen bekend van bedrijven waar al 10 procent van de stagevacatures door de coronacrisis is verdwenen. “Van Bergse jongeren horen wij dat zij zich zorgen maken of ze hun stage wel kunnen uitvoeren of afronden.”

Plan van aanpak

Van het Bergse college verwacht de PvdA-raadsfractie een plan van aanpak om stageplaatsen veilig te stellen. Zij verwachten dat het college bereid is om samen met het Bergse onderwijs en met Bergse werkgevers in gesprek te gaan over het aantal beschikbare stageplaatsen. En daarbij te stimuleren dat er voldoende stageplaatsen worden aangeboden.