Bergen op Zoom

PvdA wil deelnemen aan proef om wiet legaal te maken

Redactie Redactie

PvdA Bergen op Zoom en Roosendaal willen dat hun gemeentes gaan participeren in een landelijke proef om de wiet legaal te maken. Raadsleden Joey van Aken (Bergen op Zoom) en Michael Yap (Roosendaal) denken dat het veel problemen rondom de criminaliteit kan oplossen. “Wij willen niet alleen het probleem aanpakken, maar ook meezoeken naar een oplossing.”

 

 

De Tweede Kamer is bezig met een proef waarin een aantal gemeenten deelnemen om de wietteelt en verkoop te legaliseren. Van Aken en Yap vinden dat Bergen op Zoom en Roosendaal moeten deelnemen aan deze proef. Zij hebben daarvoor toestemming gevraagd aan burgemeesters Petter en Niederer. Met deze proef zouden illegale kwekerijen niet alleen worden aangepakt. Ook de incidenten rondom wietteelt zouden verminderen evenals de afvaldumpingen. “Wij willen niet alleen het probleem aanpakken, maar ook meezoeken naar een oplossing”, geven beide politica aan.

Centraal punt

In Breda is de politiek het erover eens: de proef wordt doorgezet en men wil zelfs overgaan op een centraal afhaalpunt voor wiet. “Zo’n punt is niet vergelijkbaar met een coffeeshop. Bij een centraal afhaalpunt zijn er meer regels, toezicht en controle op de producenten. Wij als PvdA willen graag dat de proef naar West-Brabant komt. We willen niet gelijk zo’n centraal punt openen maar we willen daar wel naar toe”, geeft Michael Yap aan.

De landelijke politiek verwacht dat er aan het einde van het jaar meer duidelijkheid is over welke gemeenten er daadwerkelijk meedoen aan deze proef.