Geen regio geselecteerd

Raad van State: herdershond Ziva mag terug naar baasje

Foto ter illustratie © Shutterstock

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Herdershond Ziva mag terug naar zijn baasje. De Raad van State heeft besloten dat burgemeester Niederer van de gemeente Roosendaal de Mechelse herder niet in beslag had mogen nemen. Een muilkorf en aanlijnplicht was volgens de hoogste rechter voldoende geweest.

De hond beet op 11 september vorig jaar een 11-jarig jongetje wat aan het buitenspelen was in het parkje bij de Freesiaberg. De jongen moest naar het ziekenhuis en heeft blijvende littekens overgehouden aan het incident.

Openbare orde

Volgens burgemeester Niederer bracht de hond de openbare orde in gevaar. Een muilkorfplicht en aanlijnplicht zouden niet genoeg zijn. Niederer betwijfelde of de eigenaar zich aan deze regels zou houden. De man was immers doorgelopen zonder zich te bekommeren om het slachtoffertje en de andere kinderen die het hebben zien gebeuren. Het incident veroorzaakte veel onrust in de wijk.

Proceskosten

De rechter stelde eerder burgemeester Niederer in het gelijk. De eigenaar ging in hoger beroep bij de Raad van State en die besliste woensdag dat Ziva terug mag naar zijn baasje. Die gaf aan zich te zullen houden aan het muilkorf- en aanlijngebod. Burgemeester Niederer zal de proceskosten moeten betalen.