Bergen op Zoom

Meer en meer ratten in de regio, zo voorkom je het

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Dagelijks gaan mensen van de ongediertebestrijding van Saver op pad na meldingen van rattenoverlast. Het lijkt een toenemend probleem te zijn. En volgens de ongediertebestrijders is dat voor een groot deel te wijten aan het gedrag van mensen.

Edwin Hellemons is één van de ongediertebestrijders bij Saver. Volgens hem is vogelvoer één van de oorzaken van ongedierteoverlast. “Mensen hangen vogelvoer in hun tuin omdat ze graag vogels in de tuin willen. Maar ze vergeten dat ze daarmee ook plaagdieren aantrekken”, zegt hij. Ook creëren mensen onbewust schuilplaatsen voor bijvoorbeeld ratten. “Een plank die schuin tegen een muur aan staat is al een schuilplaats voor een rat.”

Rattenval

De afdeling waar Hellemons werkt wordt regelmatig ingeschakeld door de gemeentes Bergen op Zoom en Roosendaal. Een inzet bestaat altijd eerst uit het in kaart brengen van de oorzaken, en pas daarna wordt bestrijding gedaan als dat nodig is.

De oorzaak kan dus overtollig vogelvoer zijn, maar ook het baggeren van een sloot. Dat is namelijk het geval in het oosten van Bergen op Zoom. Daar heeft hij een rattenval geplaatst in een groenstrook die tussen een woonwijk en een recent gebaggerde sloot ligt. Het baggeren zorgt ervoor dat ratten richting de bewoonde wereld trekken, en daarom is er een val neergezet.

Gifstoffen

Bij het bestrijden van ongedierte wordt zo min mogelijk gebruik gemaakt van giftige stoffen. “We zijn erg terughouden ter voorkomen van milieuvervuiling. Maar we willen ook doorvergiftiging voorkomen. Dat kan plaatsvinden als een roofvogel een vergiftigde rat zou pakken”, legt Hellemons uit.