Roosendaal

RBC-iconen Jo van Loon en Piet Bruijninckx overleden

RBC Roosendaal is twee iconen verloren, Piet Bruijninckx (links) en Jo van Loon (rechts) © RBC Roosendaal

Redactie Redactie

Jo van Loon en Piet Bruijninckx, beide twee RBC-ers in hart en nieren, zijn kort na elkaar overleden. Van Loon overleed 24 december, Bruijninckx in de nacht van 28 op 29 december. De rechtsback en spits werden respectievelijk 89 en 91 jaar oud.

Van Loon was een ouderwetse rechtsback en een vaste waarde in het eerste elftal toen RBC in 1954 het betaald voetbal instapte. Ook was hij onderdeel van het kampioenselftal dat in 1957 de titel in de Tweede Divisie behaalde. Op 22 mei 1960 speelde hij zijn laatste competitiewedstrijd voor RBC.

Sterkhouder

Bruijnickx speelde maar liefst 21 jaar in het eerste elftal van RBC, wat nog steeds een record is. Samen met Kees Cools en Kees Vermunt vormde hij ‘The Big Three’, de drie sterkhouders van RBC in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw. Vorig jaar had Eddy Janssen, de schrijver van het boek ‘Meer dan eeuw oranje’, nog een gesprek met Bruijninckx en wijdde een hoofdstuk aan de oer RBC-er. Daarin vertelde Bruijninckx over zijn uitzending naar Indonesië tijdens de oorlog, zijn interland voor het Zuid-Nederlands elftal en zijn hoge plek op de nationale topscorerslijst, waarop hij “zo trots als een pauw was.”