Roosendaal

Re-enactment groepen brengen Roosendaal 75 jaar terug in de tijd

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Je kon in Roosendaal afgelopen weekend van dichtbij zien hoe het er 75 jaar geleden, tijdens de bevrijding, ook uit moet hebben gezien. Er waren allerlei legeronderdelen te zien, helemaal in de kleding en uitrusting van die tijd.

De Dutch Re-enactment Group ‘40-’45 en The Fighting Fourth Living History Holland beeldden zo levensecht mogelijk uit hoe soldaten leefden en werkten tijdens de oorlogsjaren. En niet alleen de bevrijders, zoals de Canadezen, maar ook de Duitse bezetters. In de tuin van museum Tongerlohuys hebben ze een weekend lang hun tenten opgezet.

“Wat we vandaag proberen over te brengen, is dat we willen laten zien wat er tijdens de oorlog voor eenheden in Roosendaal zijn geweest. We zitten nu daags voor de herdenking, voor de vrijheidsviering en dan is het wel handig om te weten welke partijen zijn nu eigenlijk geweest,” legt Ron Veldman uit, onderofficier van de Dutch Re-enactment Group.

Wat hadden soldaten bij zich

Het publiek is vooral nieuwsgierig naar het dagelijks leven van de soldaten, vertelt Jari Bosch van Fighting of Fourth. “Wat heel veel interesse trekt bij de mensen is bijvoorbeeld de uniformen: waar is het nou van gemaakt, wat draag je mee, wat hadden die soldaten destijds bij zich. Maar ook het medische deel, met hoe zag het er destijds voor het medisch personeel uit, wat deden die, wat droegen die mee. En natuurlijk de wapens die we bij ons hebben.”

Eén van de bezoekers is Johan van Merriënboer en hij is onder de indruk. “Wat ik hier zie dat is toch wel van de werkelijkheid een beetje nagebootst. En ik vind het best interessant dat zowel de Duitsers belicht worden, als de Canadezen.”

Ze gaven het grootste offer

Het publiek dat is afgekomen op de re-enactment is heel afwisselend. Tot groot plezier van Veldman. “Het heeft ons verrast dat er zoveel animo was. We hebben natuurlijk wel wat publiciteit er aan gegeven, maar we zijn wel heel blij met de enorme toeloop. En zeker ook dat er zoveel variatie is geweest.”

Bosch vindt het belangrijk dat mensen nog steeds belangstelling tonen voor de Tweede Wereldoorlog en voor de soldaten die ons land hebben bevrijd. “75 jaar geleden hebben gewoon jongens van onze leeftijd, van 18 tot alle leeftijden, hun leven gegeven voor onze vrijheid. De meeste zijn gewoon niet terug gekomen. Het grootste offer hebben ze gegeven. En daarom is het gewoon heel belangrijk, met de vrijheid waarvan wij nu genieten, dat we dat niet vergeten.”