Roosendaal

Rechter tikt gemeente Roosendaal op vingers over huishoudelijke hulp

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De rechter heeft korte metten gemaakt met de manier waarop de gemeente Roosendaal de hulp in de huishouding regelt. De gemeente verloor woensdag 4 rechtzaken die door cliënten van de thuiszorg waren aangespannen.

Volgens de Rechtbank Zeeland-West-Brabant is het nieuwe systeem voor hulp in de huishouding van de gemeente Roosendaal niet concreet genoeg. Ook ligt er te veel verantwoordelijkheid bij de zorgaanbieder om te bepalen wat een cliënt nodig heeft. Cliënten weten nu niet op welke hulp ze precies recht hebben en voor hoeveel uren in de week. De rechtbank wil dan ook dat de gemeente weer gewoon duidelijke aantallen uren gaat inplannen.

De gemeente Roosendaal heeft op 1 juli 2017 de hulpverdeling veranderd. De hulp voor mensen die het huishouden zelf niet meer kunnen doen, werd niet meer verdeeld in een vast aantal uren. Vroeger kreeg een cliënt bijvoorbeeld 5 uur hulp in de week en binnen die uren werden de werkzaamheden gedaan die nodig waren.

‘Schoon en leefbaar huis’

Vanaf 1 juli 2017 begon de gemeente Roosendaal met het zogenoemde ‘hulp bij het huishouden +’. Volgens burgemeester en wethouders kan er zo beter maatwerk geleverd worden. Er kan dan rekening gehouden worden met wat mensen zelf nog kunnen doen in het huishouden. Er komt dan geen hulp in de huishouding meer voor een bepaald aantal uren per week, maar er wordt gezorgd voor ‘een schoon en leefbaar huis’.

De cliënten en de zorgverleners bespreken dan samen wat ‘een schoon en leefbaar huis’ betekent en welke werkzaamheden hiervoor gedaan kunnen worden. Maar er wordt dan geen vast aantal uren aan gekoppeld. Dus er ligt geen concrete afspraak over de exacte werkzaamheden en de hoeveelheid werk. Dat vindt de rechter niet duidelijk genoeg voor cliënten.

Politiek eist maatregelen

PvdA, VLP en D66 in Roosendaal roepen burgemeester en wethouders op nu zo snel mogelijk het beleid aan te passen. In een brief aan burgemeester en wethouders schrijven ze “Het college, die een juridische strijd is aangegaan met hulpbehoevende inwoners, dient wat ons betreft de strijd te staken met onze inwoners. Keer op keer worden onze inwoners in het gelijk gesteld. Nu is het de rechter, en eerder oordeelde de adviescommissie voor de bezwaarschriften al dat het beleid van het college niet op orde was.”

“Gelijk halen ten koste van cliënten”

De politieke partijen balen er van dat de gemeente Roosendaal zo lang doorgaat om te proberen haar gelijk te halen ten koste van de cliënten. “Dat het college tegen elke prijs toe besloot om perse te willen (door)procederen is door onze fracties al meerdere malen afgeraden. Dat gebeurd namelijk over de rug van mensen die zorg nodig hebben en juist moeten kunnen vertrouwen op ons als overheid. Het gelijk van het college is voor ons minder belangrijk dat een menselijke uitvoering van gewenst beleid.”

Reactie wethouder

Wethouder Inge Raaijmakers ziet nog steeds wel mogelijkheden om maatwerk te blijven leveren in de huishoudelijke hulp. “Het resultaat staat voorop, niet de tijd.” Dat schrijft ze in een brief aan de gemeenteraad van Roosendaal. Door de uitspraak van de rechter moet er voortaan alleen wel een urennorm gegeven worden bij het maatwerk.

Raaijmakers gaat onderzoeken hoe de gemeente dat het beste kan gaan regelen. “Dat doe ik samen met onze juristen, andere gemeenten en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. We onderzoeken ook de gevolgen voor overige circa 130 beroepszaken die nog bij de rechter liggen. Op dit moment verandert er overigens nog niets voor de ruim 1.600 cliënten die geen bezwaar hebben ingediend.”

Geloof in werkwijze blijft

De wethouder staat nog steeds achter de methode van de gemeente Roosendaal. “Jammer, het is dat we door de rechter in het ongelijk zijn gesteld. Ik geloof in onze werkwijze die tot doel heeft per klant de resultaten van het werk van de huishoudelijke hulp te benoemen en zo maatwerk te bieden,” aldus Raaijmakers.

In de brief aan de gemeenteraad schrijft Raaijmakers dat ze de 4 uitspraken van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant respecteert. De wethouder weet niet wanneer het nieuwe beleid klaar is. Er loopt ook nog een onderzoek onder cliënten van de ‘hulp bij het huishouden +’. Daarin zit een kwaliteitsonderzoek en een tevredenheidsonderzoek. Raaijmakers: “Ook de uitslag van dit onderzoek nemen wij mee in de verdere ontwikkeling van het aan te passen beleid.”

 

Zie ook: Gemeente Roosendaal onderzoekt tevredenheid klanten thuiszorg